Oltremare

Geplaatst door

2-5 spelers
60 minuten
Auteur: Emanuele Ornella
Uitgever: Amigo (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

De jaarlijkse beurs Spiel in Essen is voor kleine uitgevers over de hele wereld dé gelegenheid om hun spellen onder de aandacht te brengen. Daar zitten vaak enkele juweeltjes bij, die doorgaans omgeven zijn door een ‘buzz’ onder spelliefhebbers.

Een van deze buzz-spellen van Spiel 2004 was Oltremare van Mind the Move. De buzz werd deze keer ook opgepikt door grote uitgever Amigo, die dit jaar een bijgewerkte versie in een veel grotere doos uitbrengt. Ik speel het ieder jaar weer klaar om de buzz veel te laat of niet op te merken, dus voor mij was dit de eerste kennismaking met het spel.

Oltre Mare is een handelsspel, waarbij de spelers kaarten van dezelfde soorten handelswaar moeten verzamelen om daarvoor veel dukaten te scoren. Het lijkt daarin een beetje op Boonanza: de volgorde waarin je de kaarten uitspeelt is erg belangrijk en de waarde van de kaarten neemt toe naarmate je meer van dezelfde soort hebt. Ondanks het bord is Oltre Mare eigenlijk een kaartspel. Het bord gebruik je alleen om af en toe met een bootje te varen en een speciaal fiche te innen.

De opbrengsten verschillen per handelswaar. Daarnaast staan op iedere kaart een aantal symbolen waar je rekening mee moet houden. De belangrijkste van deze symbolen zijn je handlimiet aan het begin van je volgende beurt en het aantal kaarten dat je in de volgende beurt uit moet spelen. De som van deze twee waardes is altijd zeven. Hoe meer kaarten je in je hand mag hebben, des te minder je er uit mag spelen en vice versa. Erg fijn! Daarnaast staan er nog wat symbolen op die je extra geld of kaarten opleveren, dat je je schip moet verplaatsen of dat je strafpunten krijgt (waarvan het nut me overigens volledig ontgaat).

De kern van het spel is het ruilen met je medespelers. Om dit wat te stimuleren krijg je een prestigefiche als je in andermans beurt ruilt. Prestigefiches leveren bij de puntentelling weer dukaten op.

Het spel eindigt na afloop van de ronde waarin de trekstapel op gaat. Alle spelers scoren nog punten voor hun fiches en uitgespeelde handelswaren; de speler met de meeste dukaten wint.

… en de waardering

Na het succes van vorig jaar was Oltre Mare een veel geprezen spel. In combinatie met de vriendelijke prijs was het voor mij genoeg reden om over te gaan tot een blinde aankoop. Zoals dat wel vaker gaat met hypes, is mijn reactie ‘Is dit alles?’ Oltre Mare is een prima spel, maar haalt het niet bij andere handelsspellen als Boonanza, Kolonisten van Catan of I’m the Boss. Het ruilen zou voorop moeten staan, maar de verschillende symbolen op de kaarten maken het allemaal onnodig ingewikkeld en beperken het ruilproces aan alle kanten. Door die overdaad aan chroom komt het ruilen maar moeizaam op gang en is het heel anders van karakter dan de prettige hectiek van bijvoorbeeld Boonanza. Al met al is het best aardig om te spelen, maar ik zie niet waar die hype nu op gebaseerd is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *