Mijn top 20

Geplaatst door

Het verzoek van Peter Hein om een top 20 op te stellen ten behoeve van zijn top 100 project vind ik altijd lastiger dan het klinkt. Dat soort vragen vul je toch naar de waan van de dag in en als ik morgen of over een week dit lijstje maak, dan zou het er wellicht anders uit zien. Niet dat er dan 20 andere spellen staan, maar spellen staan wellicht op een andere plaats en in de onderste helft staan wat andere namen. Ik vind het vooral moeilijk omdat ik de neiging heb om in de lijst een soort spreiding over genres aan te brengen zodat het een mooie dwarsdoorsnede van goede spellen is en niet een opsomming van een bepaald type spel. Ik vind gewoon dat er ook korte kaartspelletjes en een familiespel in moet, ook al zijn er wellicht spellen die ik over all leuker vind. Ik heb volgens mij nergens opgeschreven welke spellen ik vorig jaar heb ingezonden, dus een vergelijking daarmee heeft geen zin.

Maar alles in overweging nemende (de waan van vandaag en het spreidingsbeleid) kom ik tot de volgende top 20 voor 2009:

1 Scrabble
Dit zal voor niemand die dit blog leest of die mij kent een verrassing zijn. Dit letterspel gaat al tientallen jaren mee, maar is nog helemaal bij de tijd.

2 Taipan
Dit is het meest verslavende kaartspel dat er is. Hoe vaker je het speelt, hoe spannender het wordt omdat je steeds beter je kansen kan inschatten.

3 De familie Catan
We mogen van Peter Hein geen uitbreidingen kiezen, maar natuurlijk valt onder de familie Catan bij mij alle familieleden (voor de lijst mag je het bordspel invoeren). Het Catan-mechanisme is door de heer Teuber vakkundig uitgemolken, maar verveeld mij nog steeds niet

4 Morgenland
Wat kan blind bieden ontzettend spannend zijn! Alle kleine veilingen in sprookjesstijl houden mij gegarandeerd op het puntje van mijn stoel

5 El Grande
El Grande is de crème de la crème van de meerderhedenspellen. Dit spel zit zo bomvol interactie dat er voor spanningsdipjes gewoon geen plaats meer was.

6 Wizard
Boerenbridge met een twist. Door de bekende basis pakken mensen het snel op en door de twist is meer slagen halen niet per definitie goed.

7 Tikal
Als meisje wilde ik archeoloog worden, als spellenspelers is het me gelukt. Tikal is wat mij betreft het beste actiepuntenspel dat de heren K&K hebben bedacht.

8 Memoir ‘44
Lang wilde ik er vanwege het thema niet aan, maar inmiddels ben ik om. Dit spel speelt als een trein, is super spannend en je kennis over de tweede wereldoorlog wordt ongemerkt nog wat bijgespijkerd. Wat wil je nog meer van een spel

9 Ticket to Ride
Een toegankelijk familiespel in een prachtig jasje dat ook veelspelers kan bekoren. De Märklin-variant is mijn favoriet, maar de Nordic Countries de mooiste.

10 Stone Age
Een werkverschaffingsspel-ontwikkelspel dat zich afspeelt in de prehistorie met een prominente rol voor dobbelstenen.

11 Pandemic
Dit coöperatief spel prikkelt de fantasie en het inlevingsvermogen en levert daardoor een heleboel aangename spanning op.

12 Coloretto
Geniaal simpel kaartspelletje dat je in korte tijd meerdere malen voor de keus tussen hebberigheid en bescheidenheid zet. Inmiddels ook als bordspelversie te krijgen, maar het kaartspel blijft toch de beste van deze familie.

13 Jambo
Heerlijk tweepersoonsspel, super dat QWG het naar Nederland heeft gehaald waardoor deze topper voor een breder publiek bereikbaar wordt.

14 Wallenstein
Landjepik à la Risk, maar dan ontzettend leuk gemaakt doordat je de landen ook kan ontwikkelen en het dobbelen vervangen is door een oorlogstoren waarin de manschappen de strijd beslechten. Waarom speel ik dit niet vaker.

15 Dier op Dier
Geweldig leuk stapelspel voor jong en oud met schattige houten dieren. Als je dit gespeeld ziet worden, wil je gegarandeerd zelf ook spelen.

16 Funkenschlag
Vraag en aanbod naar elektriciteit, grondstoffen en fabrieken hadden geen leuker spel kunnen opleveren dan deze topper. Economen herkennen hier veel stukjes uit de leerboeken uit.

17 Pueblo
Origineel bouwspel met imperfecte bouwmaterialen. Hoe bouwers de boel belazeren en de schone schijn proberen op houden terwijl ze elkaar een mes in de rug steken.

18 Can’t stop
Zeer toepasselijke naam voor dobbelpret, eigenlijk wil je altijd nog één keer gooien, maar durf je het ook…….

19 Chinatown
Hysterisch onderhandelingsspel over de ontwikkeling van een winkelwijk in New York. Alle beleefdheidsvormen kunnen van tafel en dat kan heel verfrissend zijn

20 Stef Stuntpiloot
Melig behendigheidsspelletje met zeer hoog nog-een-keer-gehalte. Verslavend leuk.

2 reacties

 1. Het grappige is dat ik bijna alle spellen die er ten opzichte van vorig jaar af zijn gevallen heb overwogen voor de onderste helft. Alleen aan Sennet heb ik niet gedacht.

 2. Bedankt voor je lijst! Ter info, dit was vorig jaar je lijstje:

  1. Scrabble
  2. Tai Pan
  3. Agricola
  4. Ticket To Ride Märklin
  5. Morgenland
  6. Funkenschlag
  7. Jambo
  8. Wizard
  9. El Grande
  10. Kolonisten van Catan
  11. Fische Fluppen Frikadellen
  12. San Marco
  13. Goldbräu
  14. Chinatown
  15. Senet
  16. Machiavelli
  17. Dier op Dier
  18. Can’t Stop
  19. Mykerinos
  20. BattleLore

  Toch nog aardig wat overlap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *