Mississippi Queen: The Black Rose

Geplaatst door

UITBREIDING
2-6 spelers
45 minuten
Auteur: Werner Hodel
Uitgever: Goldsieber (1998)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Zoals het een goed Spiel des Jahres betaamt, werd Mississippi Queen, winnaar in 1997, snel gevolgd door een uitbreiding. In tegenstelling tot veel speluitbreidingen, die integraal worden toegevoegd aan een spel, is The Black Rose meer een spellenkit, waaruit je elementen naar believen kunt toevoegen. Uiteraard krijg je de meeste variatie als je alles gebruikt, wat ik doorgaans dan ook doe.

De uitbreiding bestaat uit enkele nieuwe riviertegels, een paar extra schepen en wat overbodige passagiershutten om je passagiers op te plaatsen (die overigens wel handig zijn om de startvolgorde te bepalen). Op een na bevatten alle riviertegels nieuwe elementen: zandbanken, drijfhout en kolenstations. Op de tegel zonder nieuwe elementen staan extra veel eilandjes, waaromheen het lastig manoeuvreren is.

De zandbanken en het drijfhout zijn hindernissen in de rivier, waar je wel overheen kunt varen, maar die je voortgang ernstig belemmeren. Kom je op een zandbank, dan valt je schip zelfs helemaal stil en moet je extra kolen verstoken om je schip weer vlot te trekken. Bij drijfhout is extra voorzichtigheid geboden. Voor ieder vakje met drijfhout moet je een extra bewegingspunt besteden, en neemt je snelheid aan het eind van je beurt met één af. De zandbanken en het drijfhout bieden gemene spelers ook perspectief, want het is toegestaan een schip van een medespeler daarheen te rammen.

De kolenstations lijken op de passagiersstations, maar hier kun je kolenvoorraad aanvullen. Als je je beurt met een snelheid van één eindigt naast een kolenstation, mag je je kolenvoorraad weer op het maximum van zes draaien.

Extra kolen kun je ook verkrijgen van de Black Rose. Dit is een zwart schip dat altijd bestuurd word door de speler die achteraan ligt. Lig je aan het eind van je beurt naast de Black Rose en hebben beide schepen dezelfde snelheid, dan krijg je tot twee kolen van de Black Rose. Daarnaast kan de speler in de achterste positie het zwarte schip natuurlijk ook gebruiken om de rest in de weg te zitten of zelfs te rammen.
Met de andere extra schepen is het mogelijk om het spel ook met z’n tweeën te spelen, in welk geval beide spelers twee schepen krijgen. Met de extra schepen bestaat deze mogelijkheid ook voor drie spelers, om het wat drukker en dus leuker te maken op de rivier.

… en de waardering

The Black Rose is een prima aanvulling op Mississippi Queen. Met de Black Rose krijgt de achterligger meer mogelijkheden om de rest dwars te zitten, en blijft het spel spannender. Met de extra tegels kun je een extra lange rivier creëren, maar als je dat te lang vindt kun je ook gerust wat tegels zonder passagiersstations uit het basisspel halen. Kortom, The Black Rose biedt een paar interessante extra mogelijkheden, zonder dat het spel er veel complexer van wordt. Aanbevolen voor liefhebbers van het basisspel.

De uitbreiding The Black Rose verandert weinig aan de essentie van Mississippi Queen, het blijft een racespel met boten waarin je voor je over de finish gaat eerst twee dames moet oppikken. De uitbreiding voegt echter wel een paar leuke elementen toe, zoals The Black Rose zelf, die spelers die achterop raken, toch net wat meer mogelijkheden geeft om weer langszij te komen. Ik speel het spel dan ook altijd met deze uitbreiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *