Spel aan de Maas: 20 mei 2003

Geplaatst door

Spelers: Bas, Helen, Hieke, Niek, Peter, Peter Hein en Willemien

Gespeelde spellen:

MarraCash
Dschunke
Drahtseilakt
Take5!

Bas en Willemien hadden zo vlak voor hun bruiloft toch even tijd om een avondje te komen spelen. Met debutant Peter erbij, die net in Rotterdam is komen wonen, waren er genoeg mensen om twee groepjes te maken.

MarraCash

Spelers: Hieke, Niek en Peter

Met enige vertraging werd besloten tot het splitsen van de groep. Hieke, Peter en Niek besloten te kiezen voor Marracash. Een spel dat Hieke en Peter al een keer hadden gespeeld en Niek nog niet. Nadat de regels waren doorgenomen en uitgelegd kon het spel van start.
In het begin is het zaak om de winkels te bemachtigen die dicht bij de ingangen van het winkelcentrum liggen. Peter had dit het beste door en kocht een aantal belangrijke winkels in het begin op en scoorde daar veel punten mee.
Niek probeerde verderop in het spel daarop in te haken door alsnog een hoop winkels te kopen. Doordat echter de klanten snel de winkels in werden gejaagd was het rendement van die investering niet al te groot. Hieke deed haar best om een grote groep paarse klanten in haar paarse winkel te krijgen, hetgeen vlak voor het einde lukte, hetgeen veel punten opleverde. Peter stuurde nog een groep klanten door naar een leeg stuk van het winkelcentrum, wat Niek de tweede plaats kostte.
Het spel werd behoorlijk goed gewaardeerd.

Uitslag: Peter 5875, Hieke 4600, Niek 4500
Waardering: allen 3½

Dschunke

Spelers: Bas, Peter Hein en Willemien

Peter Hein had Dschunke alvast klaargelegd, en Bas en Willemien wilden het wel eens proberen. Peter Hein wist zijn kennis van het spel niet uit te buiten, en lag al snel op een grote achterstand. Het kwam in het begin regelmatig voor dat iedereen op een verschillende kleur bood, maar voor de zekerheid wel extra kaarten inzette, terwijl eentje genoeg was geweest. Bas koos in het begin een paar keer voor actiekaarten, waaronder de tiebreaker. Het nut van deze kaart bleek in de laatste paar rondes, toen hij Bas een paar keer de volle mep aan punten bezorgde. Bas en Willemien hadden beide een schip waar ze veel zichtbare kratten in hadden, en voerden daar regelmatig de actie uit waarmee ze geld verdienden. Peter Hein had zijn kratten wat meer verspreid, in de hoop aan het eind veel geld te verdienen. Dat dreigde te gaan lukken, totdat Bas wat kratten plaatste die Peter Heins zekere opdracht in het honderd gooiden. Tijdens de twee tussentijdse puntentellingen bleek al dat Bas en Willemien dicht bij elkaar zaten in punten, en tegen het einde van het spel probeerden ze elkaar stevig te blokkeren. Toen het spel was afgelopen en de punten voor de opdrachten geteld waren, leek Willemien nipt te gaan winnen. Maar de bonus voor de kratten in verschillende schepen was daar nog niet bij opgeteld. Willemien had deze manier om punten te verdienen uit het oog verloren. Bas niet, en omdat hij in vier schepen zichtbare kratten had tegenover twee van Willemien, passeerde hij haar net voor de eindoverwinning. Peter Hein bleef ver achter.

Uitslag: Bas 76, Willemien 73, Peter Hein 44
Waardering: Willemien 4, Bas en Peter Hein 3½

Drahtseilakt

Spelers: Helen, Hieke, Niek en Peter

Nadat Marracash was afgelopen en Helen was uitgebeld, besloten zij tot een potje Drachtseilakt.
Het spel ging op een neer, waarbij Niek steeds veel stokjes overhield, wat hem de laatste plaats opleverde. De eerste plaats was een stuk spannender. Uiteindelijk trok Helen in de laatste ronde aan het kortste eind en won Hieke.

Uitslag: Hieke 7, Helen 10, Peter 14, Niek 27
Waardering: Hieke en Niek 3, Helen 2½, Peter 2

Take5!

Spelers: Bas, Helen, Hieke, Niek, Peter, Peter Hein en Willemien

Alle spelletjes waren inmiddels afgelopen, maar iedereen wilde nog wel een kort afsluitertje. En wat is dan geschikter voor zeven spelers dan Take5!? Helen en Willemien kenden de regels niet (meer), dus werd het nog even uitgelegd. Ze hadden het snel door, want na de eerste ronde lieten ze alle ervaren spelers achter zich, op Bas na. Hieke, Niek en Peter scoorden de eerste ronde rond de twintig punten en waren dus al hard op weg naar de 66. Peter Hein sloot zich in de tweede ronde bij hen aan door maar liefst 28 punten te scoren. Willemien had ook niet zo?n beste ronde, zodat de strijd tussen Bas en Helen zou gaan. Hieke zat nu met 44 punten het dichtst bij de kritieke grens, maar toch was het Peter Hein die het spel beëindigde. Hij ondervond aan den lijve de chaos die je krijgt met zeven spelers, en moest een paar keer een rij pakken waar hij dacht absoluut veilig te zijn. In de derde ronde scoorde hij alweer 28 punten, en kwam op precies 66. Helen had de laatste ronde voor de tweede keer de minste punten gescoord, en won het spel.

Uitslag: Helen 17, Bas 22, Niek 40, Willemien 51, Hieke 57, Peter 59, Peter Hein 66
Waardering: Peter Hein 4, Hieke, Niek en Peter 3½, Bas en Helen 3, Willemien 2½