Mooiste spelbord

Geplaatst door
Ik was aangenaam verrast door de vele reacties op mijn blog over mooiste spelonderdeel en daarom wil ik daar graag een vervolg op schrijven. De looks van een spel worden ook in grote mate bepaald door het spelbord dat wordt gebruikt en dus wil ik in dit blogje de mooiste spelborden in de spotlight zetten.

Spokenjacht
Ik begin met het bord van Spokenjacht. Op dit bord is zo ontzettend veel te zien en het nodigt uit tot het verzinnen van spannende spookverhalen. En dat zonder afbreuk te doen aan de speelbaarheid van het spel Hulde aan degene die dit bord heeft ontworpen.

Bus
Het bord van Bus is misschien niet echt mooi te noemen, maar door zijn originaliteit vind ik dat het absoluut een plaatsje in dit rijtje verdiend. Het bord ziet er uit alsof het door een kind getekend is en dat heeft iets puurs. En op het bord zijn allemaal verwijzingen naar andere bekende spellen verwerkt. Ik vind het leuk om hier naar te kijken terwijl ik op mijn beurt wacht.

Morgenland
Morgenland is één van mijn favoriete spellen en het sprookjesachtige bord draagt absoluut aan mijn spelvreugde bij. Het bord ademt de sfeer uit van duizend-en-één-nacht. Ik vind het ook heel leuk dat je iedere ronde als het ware door de verschillende gebieden op het bord loopt die allen hun eigen rol hebben.

Ticket to Ride The Nordic Countries
Dit spel ziet er uit alsof het gemaakt is om onder een kerstboom te liggen. Niet alleen staan op het bord landen waar de Kerstman goed met zijn slee kan komen omdat er vast altijd sneeuw ligt, maar ook de hele kleurstelling ademt de sfeer van een verstilde poolnacht uit. Gelukkig is de rest van het spelmateriaal van dit spel al net zo geweldig!

That’s life
Ok, that’s life heeft strikt gesproken geen spelbord, maar de losse tegels die gebruikt worden zijn wel voorzien van erg leuke tekeningetjes. Zo op het eerste gezicht zien de tekeningen er wat kinderlijk uit, maar als je goed kijkt zit er vaak een heel volwassen grapje in. Mijn favoriete tegel is die van schaakstuk (paard) dat heel schaapachtig grijnst omdat hij net een dampende drol heeft gedraaid.

De Koningsburcht
De laatste tijd komen er veel borden uit die als het ware in vogelvlucht zijn getekend. Daar zitten veel juweeltjes bij (die ik niet allemaal ga noemen), waaronder De Koningsburcht. Het bijzondere van De Koningsburcht is ook nog eens dat het een dubbelzijdig speelbord is waardoor je hetzelfde kasteel in aanbouw zowel in de winter als de zomer kan zien. Van dit bord krijg je spontaan zin om ruïnes te gaan bezoeken op vakantie!

The Golden Compass
De film heb ik nooit gezien, maar het boek heb ik met veel plezier gelezen. Op het bord wordt dezelfde reis afgelegd door de spelers als door de hoofdpersoon in het boek. De tekeningen zijn prachtig, maar dit bord staat vooral in mijn lijstje omdat als ik het zie, ik meteen weer moet denken aan dat prachtige verhaal. Een soort visuele samenvatting dus.

Niagara
Soms komen vorm en functie heel mooi bij elkaar, bijvoorbeeld in het bord van Niagara. Het bord wordt over de doos heen gelegd, er worden wat doorzichtige plastic schijven opgelegd en voilà, je hebt een echt stromende rivier. Het ontwerp is geniaal in zijn eenvoud.

Beowulf
Het bord van Beowulf is van dezelfde maker als de borden van het coöperatieve spel In de Ban van de Ring en al deze borden verdienen een plaatsje in dit rijtje. Deze borden zijn sprookjesachtig zonder zoetig te worden. Het bord van Beowulf was voor mij aanleiding om op zoek te gaan naar het verhaal waarop dit spel is gebaseerd. En als een bord dat voor elkaar krijgt, is dat een goed teken

San Marco
Het bord van San Marco spreekt mij erg aan door de mooie kleuren die gebruikt zijn. Op het bord staat een plattegrond, maar de verschillende wijken hebben zijn subtiel van sfeervolle afbeeldingen voorzien in mooie, warme, rustige kleuren. Hierdoor is er veel te zien op de kaart, zonder dat het schreeuwerig wordt. Heel knap gedaan.

Deze lijst overziend, valt me op dat ik een sterke voorkeur heb voor spelborden die een verhaal vertellen en die echt een centrale rol spelen in de spelbeleving. Ik ben benieuwd wat jouw favoriete spelbord is en waarom.

3 reacties

 1. Ik ben een grote fan van de “oude landkaart”-look van het El Grande speelbord.
  Ook de zeer fraai geillustreerde borden door John Howe (Lord of the Rings, Beowulf) en Michael Menzel (o.a. De Koningsburcht, De Kathedraal) verdienen een eervolle vermelding.

 2. Wel, laat ik beginnen met het bord van Timber Tom. Dit spel kreeg ik onder ogen via een ander blog “de tafel plakt” waar het de prijs won voor het mooiste spel van 2008. Het is een 3d berglandschap, dat de beleving van een bergwandeling bijna echt maakt.

  In de categorie niet-echte borden vond ik de tekeningen op de tegels van Keythedral erg mooi.

  Van de reguliere borden wil ik u het prachtige artwork van Krakow 1325ad zeker niet onthouden. Ik hou nog al van landkaarten en stadsplattegronden, vandaar…..

  Ook de catan-spinoffs Candamir en Elasund vind ik erg mooi. Als tevens Fische Fluppe Frikadellen van 2F

 3. War of the Ring, omdat dat bord zo lekker groot is 🙂

  Verder Elfenland, omdat dat het eerste spelbord was waarvan ik me echt afvroeg hoe je daarop in godsnaam ooit een spel zou kunnen spelen.

  Samurai, vanwege de opvallende vorm.

  En verder kan ik me helemaal vinden in je keuze voor Morgenland (prachtig spel, prachtig bord) en Iguazu (vormgeving en functie).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *