Morisi

Geplaatst door

2-4 spelers
30 minuten
Auteur: Corné van Moorsel
Uitgever: Cwali (2000)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

In 1999 kwam Cwali met Isi, een spel voor twee personen dat niet misstaan zou hebben in de Kosmos reeks voor twee. De bedoeling van Isi is om steden met elkaar te verbinden door verschillende landschappen. Hiervoor moeten de spelers door het land reizen om de benodigde informatie over de terreinen in te winnen.

Zoals de titel al doet vermoeden, is Morisi het vervolg voor meerdere spelers. De basisprincipes van het spel zijn gelijk aan die van Isi, al zijn er wel degelijk verschillen. Net als bij de Kolonisten van Catan is het spelbord variabel, en bestaat het uit verschillende gekleurde zesvlakken. Voor aanvang van het spel worden deze willekeurig neergelegd. Enkele van de vlakken zijn grijs, deze stellen steden voor. De overige zijn vijf verschillende soorten landschappen, waar blokjes in dezelfde kleur op geplaatst worden.

De spelers krijgen de beschikking over een pion en enkele houten staafjes (wegen) en blokjes (huizen). Als een speler aan de beurt is, verplaatst hij zijn pion over het bord. Komt hij op een gekleurd vak waar nog een blokje ligt, dan mag hij deze pakken. Het verplaatsen van de pion is verplicht, en er mogen geen pionnen op hetzelfde vlak staan. Vervolgens kan een speler ervoor kiezen twee of meer steden met elkaar te verbinden door middel van wegen. Dit kost blokjes van dezelfde kleur als de vlakken waarop hij wegen wil aanleggen. Vervolgens plaatst hij in elke verbonden stad een huis van zijn kleur voor iedere andere stad waarmee die stad verbonden is. Steden kunnen op een bestaand netwerk van verbindingen aangesloten worden, en zijn dan automatisch verbonden met alle steden in het netwerk. Het aanleggen van een weg tussen twee vlakken waar al een weg van een andere speler ligt, kost extra blokjes, en is in de variant voor twee spelers zelfs verboden. Ook een doodlopende weg is niet toegestaan; steden moeten in één keer verbonden worden.

Morisi
nee, het is geen Kolonisten

Als van één kleur het laatste blokje wordt gepakt, maakt de actieve speler zijn beurt af en eindigt het spel. Voor iedere stad wordt het totaal aantal aanwezige huizen geteld, om te bepalen in welke drie steden de meeste huizen staan. Iedere speler krijgt een aantal punten gelijk aan het aantal huizen dat hij in deze drie steden heeft staan, plus vier punten voor iedere stad waar hij minstens één huis heeft staan. Winnaar is de speler met de meeste punten. Het spel eindigt ook als een speler er in slaagt zijn laatste huis te plaatsen; deze speler heeft dan automatisch gewonnen.

… en de waardering

Afgezien van het leggen van de zesvlakken is Morisi een spel zonder enig toeval. Juist die variabele startopstelling zorgt ervoor dat het spel nooit echt droog wordt, en ook de korte speelduur draagt bij tot veel speelplezier. Met twee spelers is het een aardig spelletje, maar met drie of vier gaat het allemaal net iets verder, en is het zeker een aanrader te noemen. Morisi is slechts in enkele winkels te verkrijgen. Je kunt je ook wenden tot postorderbedrijven als Funagain of Cwali zelf. Wees er snel bij, want er zijn maar 1000 exemplaren gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *