Het Mysterie van Zweinstein

Geplaatst door

2-6 spelers
30 minuten
Uitgever: Mattel (2001)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 5]

Het spel …

Zoals altijd als er een thema op meerdere mediavlakken populair is komt er een stroom aan bijproducten op gang. Aan het eind van die stroom vinden we dan ook meestal spellen. Denk aan alle spellen met Lord of the Rings als thema. Voor de jongere generatie is al enige jaren Harry Potter een populaire merknaam. En ook hier zijn dan spellen van gemaakt. Mysterie op Zweinstein is een vrije bewerking op Cluedo.

Deze keer moet je ontdekken wie er vervloekt is op de tovenaarsschool, door wie, waar en met welke spreuk. Met grappige tovenaarshoedjes sluipen we via geheime gangen de school door om bewijsmateriaal te verzamelen. Extra bij deze Cluedovariant zijn de Zweinsteinkaarten: deze helpen je tijdens het spel (behoorlijk) met het lopen door de school. Tijdens je wandelingen moet je oppassen voor het spook dat door de actieve speler verplaatst kan worden. Als je de oplossing denkt te weten moet je naar een speciale plaats bovenin de school, die door Pluisje de hond bewaakt wordt. Hier ligt meteen een zwakke plek van het spel, want je kunt in je gangen geblokkeerd worden of juist erg mazzel hebben en een Zweinsteinkaart trekken die je er eenvoudig heen sluist. De winnaar zou de speler moeten zijn die als eerste de oplossing van het mysterie heeft gevonden, maar dat is niet altijd het geval.

… en de waardering

Cluedo is, zeker voor kinderen, best leuk. Harry Potter heeft aan mij een fan. Maar de combinatie is niet echt denderend. Veel meer dan een themavariant van Cluedo is het niet. Vind je dat niet erg en heb je Cluedo nog niet, prima. Zoek je wat meer originaliteit in een spel dan moet je op zoek naar iets anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *