Dicerun

Geplaatst door

2-4 spelers
30 minuten
Auteur: Spartaco Albertarelli
Uitgever: Kidultgame (2002)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Er zijn veel spellen die zich afspelen in een Italiaanse (of Romeinse) setting, maar tot voor kort kwamen er weinig spellen uit dit land zelf. Uitzonderingen waren de uitgever Venice Connection en de auteur Leo Colovini. Inmiddels groeit de Italiaanse bijdrage aan de spellenwereld. Voor de liefhebbers van serieuze spellen is er War of the Ring, van drie Italiaanse auteurs, als je op zoek bent naar spelletjes met een wat hogere toegankelijkheid zit je goed bij de Milanese uitgever Kidultgame. Enkele van hun spellen zijn al een tijdje verschenen, maar worden nu pas vergezeld van Nederlandstalige spelregels. Dice Run is een van die spellen, dus is het de hoogste tijd voor een recensie.

De afmeting van de doos doet anders vermoeden, maar Dice Run is een grappig en kort spelletje, dat je voornamelijk speelt als tussendoortje of als afsluiter. Het spelmateriaal bestaat uit dertig dobbelstenen in vijf verschillende kleuren, een stapel kaarten en wat fiches. Over de geluksfactor hoef ik dan niks meer te zeggen.

Ondanks de dertig dobbelstenen is Dice Run niet echt een dobbelspel zoals bijvoorbeeld Perudo. De dobbelstenen stellen namelijk deelnemers aan een marathon voor, en het is niet zo aardig om daar (vaak) mee te gooien. Door het spelen van kaarten plaats je dobbelstenen vooruit, bijvoorbeeld alle groene dobbelstenen of alle dobbelstenen met de vijf boven (vooraf worden wel alle dertig dobbelstenen geworpen; een aparte ervaring). Zo ontstaan groepjes van dobbelstenen.

Voor het begin van de race krijgt iedereen een opdrachtenfiche. Er is een fiche voor iedere combinatie van kleuren en getallen. Het spel wordt vier keer onderbroken door een telling. Tijdens een telling kijk je hoe je opdracht overeenkomt met de dobbelstenen in de voorste groep. Voor elke dobbelsteen met dezelfde kleur of hetzelfde getal krijg je een punt. De speler met de meeste punten krijgt drie puntenfiches, de nummers twee en drie respectievelijk twee en een. Bij gelijke stand wordt naar de volgende groep gekeken. In de laatste ronde krijgt de winnaar zelfs vijf puntenfiches. Na de iedere telling krijg je een nieuwe opdracht en gaat de race verder. De speler met na de vierde telling de meeste puntenfiches wint het spel.

… en de waardering

Dice Run is een grappig spel, dat het niet moet hebben van de tactische mogelijkheden. Dit spel speel je vooral voor de lol, en daar voorziet het prima in. Het is simpel, kort en heeft natuurlijk dertig dobbelstenen! Als je de geluksfactor zelfs voor een lollig spel wat te hoog vindt, kun je de variant proberen waarbij iedereen begint met vier opdrachtenfiches. Bij iedere telling beslis je welk fiche je gebruikt in de telling. Zo komt het minder vaak voor dat geen van je kaarten zinvol is om te spelen.

Ben je niet vies van een stevige portie geluk en wil je eens wat anders dan andere spellen, probeer dan zeker eens Dice Run.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *