Nefarious

Geplaatst door

2-6 spelers
10-30 minuten
Auteur: Donald X. Vaccarino
Uitgever: Ascora Games (2011)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Genialiteit en waanzin liggen dicht bij elkaar, zo blijkt maar weer eens in Nefarious. Medogenloze, geniale en compleet gestoorde wetenschappers gaan in dit spel de strijd met elkaar aan om de wereld te overheersen. Ze doen dit door bizarre, maar gevaarlijke, uitvindingen te doen en deze in te zetten ter meerdere eer en glorie van…….henzelf!

Aan het begin van iedere ronde kiezen de spelers van Nefarious in het geheim één van de vier beschikbare rollen. Vervolgens worden de kaarten omgedraaid en de rollen uitgevoerd. Dit is de kern van het spel. De eerste rol die je kan kiezen is die van speculant. Tegen een geringe vergoeding plaatsje dan één van je “minions” (gebochelde helpers) op één van de vier vakjes op je speelbordje die corresponderen met de vier rollen. Vanaf dat moment betaald de bank je één geld uit als één van je twee buren die rol kiest. Door te onderzoeken of werken kan je aan extra geld en ideeën (uitvindingskaarten komen). En door uit te vinden kan je eerder bedachte ideeën in de praktijk brengen (door de kosten die een uitvinding met zich mee brengen te betalen, mag je een uitvindingskaart uitspelen). En voilà, de wereld is een ruimtelift, hypnotische straal of hersenverwisselaar rijker. Hoe hebben we het ooit zonder moeten doen!

Het spelen van uitvindingskaarten zorgt ook voor interactie in het spel. Op de meeste uitvindingskaarten staan namelijk symbooltjes die aangeven dat jijzelf of de andere spelers iets moeten afleggen of krijgen. (bijvoorbeeld geld, minions of uitvindingskaarten).

De uitvindingen leveren overwinningspunten op. Zodra iemand 20 punten of meer heeft, is het spel afgelopen. De speler met de meeste punten wint.

Dit is het basisspel. Iedere ronde worden aan dit spel nog twee willekeurige extra regels toegevoegd waardoor het spel iedere keer anders is. De regels staan op zogenaamde twist kaarten en iedere ronde worden hiervan twee opengedraaid. Hierdoor begin je bijvoorbeeld met extra startkapitaal, moet je aan het eind van iedere ronde de helft van je geld inleveren, levert het punten op om geen minions te hebben of mag je elke actie die je kiest twee keer uitvoeren. De stapel met twistkaarten is flink groot, dus je zal niet snel dezelfde set twistkaarten trekken, waardoor ieder potje net even anders zal zijn.

… en de waardering

Nefarious is mij goed bevallen. Geluk speelt zeker een rol (welke uitvindingskaarten je trekt), maar doordat een potje niet zo lang duurt, is dit niet erg. Nefarious speelt lekker vlot door en de kern van het spel is zo simpel dat iedereen het snel oppakt. Zonder de twistkaarten zou het spel vast snel zijn gaan vervelen, maar door deze kaarten is ieder potje anders en moet je iedere keer je speelstijl op deze kaarten aanpassen. Het is dan ook typisch een spel waarvan het zelden bij het spelen van één potje zal blijven. De vormgeving en omschrijving van de bizarre uitvindingen dragen bovendien absoluut aan het speelplezier bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *