Odins Raben

Geplaatst door

2 spelers
15-45 minuten
Auteur: Thorsten Gimmler
Uitgever: Kosmos (2002)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

De populaire spellenserie “Spiele für Zwei” van de Duitse uitgever Kosmos (en geregeld 999 Games) behoeft inmiddels geen verdere introductie meer. Odins Raben is alweer het 18e spel uit deze kwalitatief hoogstaande serie voor twee spelers. Spelauteur Gimmler met de klinkende Scandinavische voornaam Thorsten heeft zijn inspiratie geput uit de Noorse mythologie en stuurt ons op weg als Odins raven.

Deze raven Hugin en Mugin reizen als boodschappers van Odin over de landschappen van het noordelijk halfrond. Iedere speler stapt in de huid van één van de raven en stijgt op. Het liefst zo snel mogelijk om uiteindelijk veel winstpunten te vergaren. Ondanks de visueel en verbaal leuke mythologische verpakking ontpopt Odins Raben zich al snel als een waar (vlieg-)racespel. Met speciale landschapskaarten wordt voor elk van de raven een vliegparcours neergelegd. Wie als eerste dit parcours weet af te leggen ontvangt winstpunten. Wie als eerste 12 winstpunten heeft behaald, wint het spel.

Om het spel te spelen beschikt iedere speler over een trekstapel met vliegkaarten en een aantal Odinkaarten. Bij het begin van het spel worden negen landschapskaarten neergelegd als vliegparcours. Elk van deze kaarten toont twee landschappen: één voor Mugin en één voor Hugin. Zo zijn er bergen, fjorden, ijsvlakten, bossen en heuvels te trotseren. Elke speler ontvangt vervolgens vijf kaarten van de eigen trekstapel in de hand en het spel kan beginnen.

Wie aan de beurt is, heeft diverse mogelijkheden. Je kunt een handkaart spelen, op de aanvulstapel leggen of bij de magische weg leggen. Er mogen zo tot drie kaarten uit de hand worden gespeeld en drie kaarten uit de zogenaamde ‘aanvulstapel’. Deze laatste moet echter dan wel eerst worden opgebouwd. Na het spelen van deze kaarten wordt de hand weer aangevuld tot vijf kaarten en mag eventueel het vliegparcours worden verlengd door het aanleggen van een extra landschapskaart.

De vliegkaarten tonen elk een landschap. Komt dit landschap overeen met het landschap waarvoor je raaf zich bevindt dan kan deze daar overheen bewegen. Liggen er meerdere gelijke landschappen achter elkaar, dan kun je met het spelen van één kaart eroverheen bewegen. Heb je een landschap niet dan kun je door het spelen van twee gelijke andere landschappen toch over het landschap heen vliegen. Met Odinkaarten zijn speciale acties mogelijk, zoals het wegnemen of draaien van landschapskaarten, het plaatsen van een Odinsteen bij de tegenstander om die te vertragen of het voor- of achterwaarts bewegen van één van de raven. Het verdekt neerleggen van kaarten bij de aanvulstapel is een belangrijk element in het spel. In volgende beurten kan je door gebruik te maken van deze kaarten wel tot zes acties doen in een beurt.

De vliegronde eindigt als een speler het einde van het parcours heeft behaald. Het aantal landschapsvelden dat de tegenspeler achterligt ontvangt de winnaar als winstpunten. Degene die de meeste kaarten bij de magische weg heeft gelegd ontvangt daarnaast nog een drie bonuspunten. De magische weg bestaat uit een speciale landschapskaart die aan het begin van elke ronde wordt omgedraaid. Deze kaart toont twee verschillende landschappen of een landschap en een Odinkaart, die vervolgens kunnen worden aangelegd. Heeft nog geen van de spelers na een ronde 12 punten, dan start een nieuwe ronde.

… en de waardering

In het begin vraagt Odins Raben even gewenning. De neiging bestaat snel drie kaarten te spelen en flink op te schieten, maar dan wordt de kracht van de aanvulstapel en de magische weg onderschat. Deze zijn vaak de sleutel tot succes. Dit maakt Odins Raben tot een redelijk strategisch spel. Daarnaast kent het spel dankzij de Odinkaarten een goede balans tussen planning en interactie. Odins Raben is daarmee een gedegen spel zonder franje. Tezamen met de vlotte speeltijd (gemiddeld een half uurtje) blijft het dan ook meestal niet bij één potje.


Een gastrecensie van Roger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *