Spel aan de Maas: 22 april 2003

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dagmar, Hieke, Niek, Pascal, Peter Hein en René

Gespeelde spellen:

Rette Sich Wer Kann
Atlantic Star
New England
Clans

Rette Sich Wer Kann

Spelers: Dagmar, Niek, Peter Hein en René

Dagmar en Niek wilden graag Rette Sich Wer Kann spelen, dat ze onlangs gekocht hadden. Ze hadden het al eens eerder gespeeld, maar dat was met drie spelers, waarvoor dit spel eigenlijk niet geschikt is. Bij de uitleg aan Peter Hein en René werd de laatste duidelijk dat het hier om een echt rattenspel ging. De lang niet in actie geweest zijnde rat van de week wisselde dus regelmatig van eigenaar.
Bij aanvang plaatste Niek al direct zijn beide stuurlui in de gele boot, die koers zette in de richting van het beste eiland. Medepassagiers Peter Hein en René hadden het echter niet zo goed met hem voor, en gebruikten de eerste twee rondes (waarin ze beiden een keer startspeler waren) om de rode mannetjes van Niek te lozen. Dagmar en Niek probeerden iets tegenover deze coalitie neer te zetten, met wisselend succes. Toen echter René de overhand kreeg in deze sloep verliet Peter Hein als een echte rat het schip, zodat René er alleen voor stond. Dit was natuurlijk een garantie voor veel lekkage, dat pas weer beter werd toen andere spelers terugkeerden. Ondertussen was een ander schip aangeland op het woestijneiland, wat Niek veel punten opleverde. Helaas voor hem had hij verder weinig bemanningsleden meer in de schepen, die ook nog eens verzopen. Het leek er nu op dat Dagmar zou gaan winnen. Die ontkende dat met klem, en wees de anderen op het gevaar van Peter Hein. Dat hij geen echte bedreiging vormde, bleek wel toen hij het paarse schip aanwees als kandidaat voor een lek, terwijl hij de zwarte had willen kiezen om vervolgens een paarse matroos (van Dagmar) te verwijderen. Dit kostte hem de kop, want nu ging het schip waarin hij minder poppetjes had met de punten aan de haal, zodat het uiteindelijk toch René was die won. Iedereen vond het een leuk spel, dat waarschijnlijk nog beter is met de volle bezetting van zes spelers.

Uitslag: René 26, Dagmar 25, Peter Hein 19, Niek 8
Waardering: allen 4

Atlantic Star

Spelers: Bas, Hieke en Pascal

Pascal had Atlantic Star meegenomen dat hij wel leuk vond, en Bas en Hieke wilden het wel eens proberen. Toen het bord op tafel kwam had Bas en sterk déjà-vu gevoel. Peter Hein bevestigde dat het een remake was van Showmanager, dat Bas inderdaad lang geleden eens had gespeeld.
Pascal ging kwistig met zijn geld om door al vlug vaak de kaarten te ruilen in de hoop een betere te trekken. Hij moest daardoor uiteindelijk veel krediet openen en raakte aan het eind in geldnood. Bas had toen nog veel kredietfaciliteit en was de laatste die nog een reis in de duurste kolom moest maken. Door maar veel te blijven ruilen kon hij de hoogste score van 22 met zijn reis maken en haalde Hieke daarmee net in.

Uitslag: Bas 80, Hieke 79, Pascal 63
Waardering: Bas en Hieke 3½, Pascal 3

New England

Spelers: Dagmar, Niek, Peter Hein en René

De vorige keer had Peter Hein graag New England willen spelen, maar dat was er niet van gekomen. Hij nam het dus nog maar eens mee, en er werd direct maar met de goede regels gespeeld. Dit maakte het spel een stuk korter, waar de spelers pas tegen het einde achter kwamen. De heren kozen in het begin voor veel speelfiguren, om zo extra geld te verdienen en de mogelijkheid tot extra fiches of kaarten. Vooral Peter Hein zette erg in op de pelgrimvaders. Dit leverde hem veel geld op, maar beperkte ook ernstig zijn scoremogelijkheden. Dagmar vond al die figuurtjes maar niks, en koos doorgaans voor gebiedsuitbreiding en actiekaarten voor punten. Niek had als enige de actiekaart met tien punten gescoord, waardoor het er lang op leek dat hij zou gaan winnen. Maar wat in achteraf de laatste ronde bleek nam Dagmar twee extra schuren, zodat de meerderheid in schuren van Niek naar Dagmar ging, en zij het spel won, ondanks de claim dat ze er niks van had begrepen. Iedereen zat in de score erg dicht bij elkaar; de tiebreaker van het meeste geld moest twee keer gebruikt worden. De reacties op het spel waren nogal wat lauw. Het was minder strategisch dan verwacht, en juist veel tactischer. Scoren als je kunt, is het devies. Waarschijnlijk is het leuker bij een volgende keer spelen.

Uitslag: Dagmar 26 (11 shilling), René 26 (8), Peter Hein (17), Niek 24 (15)
Waardering: Peter Hein 3½, René 3, Niek 2½, Dagmar 2

Clans

Spelers: Bas, Hieke en Pascal

Bas en Pascal haalden Clans uit de uitpuilende spellenkast van Dagmar en Niek, dat alleen voor Pascal nieuw was. Het eerste spel maakte Hieke veruit de meeste dorpen, maar Bas bleek aan het einde zoveel punten te hebben dat hij niet meer te achterhalen was.
Het tweede spel lukte het Pascal ook om wat dorpen af te maken, zodat hij in fiches ongeveer gelijk stond met Bas. Maar aan het eind bleek Bas deze keer met een grote overmacht de sterkste.

Uitslag:
1e potje: Bas 51, Hieke 48, Pascal 41
2e potje: Bas 44, Hieke 34, Pascal 30
Waardering: Bas en Pascal 4, Hieke 3