Okavango

Geplaatst door

2-4 spelers (vanaf 10 jaar)
45 minuten
Auteur: Wolfgang Kramer en Michael Kiesling
Uitgever: Jumbo (2018)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

De Okavango is een rivier in Zuidwest-Afrika, die ontspringt in Angola (daar heet de rivier nog de Rio Cubango), en stroomt dan via Namibië uit in een natuurreservaat in Botswana. In het spel Okavango ben je een Afrikaanse ranger die verschillende dierkuddes naar de delta-armen en drinkplaatsen van de rivier moet leiden. 

Aan het begin van het spel trekt iedere speler blind 13 dieren uit de zak. Deze leg je vervolgens achter je scherm. Hier ga je proberen verzamelingen van dezelfde dieren te maken. Er zijn 8 drinkplaatsen in het spel. Bij de kleinste moeten er minimaal 2 dezelfde dieren staan om punten te scoren, bij de grootste drinkplaats minimaal 8. Als je aan de beurt bent laat je een groep dieren ergens drinken. Als er al dieren bij die drinkplaats liggen moet je zorgen dat je of méér dieren hebt, of een gelijk aantal dieren maar hoger in rang. 4 stokstaartjes van waarde 1 kunnen dus samen 3 leeuwen met waarde 11 verjagen. Op die manier krijg je ook altijd weer een verzameling terug. Als het je lukt om dieren te plaatsen krijg je de punten van die drinkplaats. Hoe groter de drinkplaats, hoe meer dieren er moeten drinken, en hoe meer punten die opleveren. Naast de drinkplaatsen is er ook nog een delta-arm waar juist allemaal  verschillende dieren naast elkaar moeten drinken. Bij vervanging van dieren aan de delta arm moet de waarde van het totaal aantal dieren hoger zijn. Als alle plekken aan de delta-arm bezet zijn raakt deze uitgeput en kan die niet meer gebruikt worden.  Langs de rivier staan allemaal soorten dieren te drinken. Na je beurt mag je hier 1 soort van pakken om je voorraad mee aan te vullen, maar nooit meer dan het aantal dieren dat je die beurt hebt weggebracht om te drinken.

In het begin kan iedereen nog wel groepjes dieren verzamelen en plaatsen. Je raakt ook niet zo veel kwijt als je als eerste naar een drinkplaats gaat, en dus geen verjaagde groep dieren mee terug kan nemen. Voor de grotere drinkplaatsen heeft dit wel een remmende effect. Want als je 10 punten wilt scoren bij de grootste drinkplaats zal je een groep van 8 dieren achter moeten laten zonder dat je daar iets voor terug krijgt. Dit is een groot voordeel voor de andere spelers die dan een hogere rang dieren in kunnen zetten, ook 10 punten scoren, maar de huidige troep mee terug neemt en achter zijn scherm legt. Daarom voelt het alsof het speleinde van Okavango te lang wordt gerekt. Iedereen begint uit te stellen tot het niet meer kan. De delta raakt uitgeput, de andere drinkplaatsen liggen helemaal vol met dieren van een hoge rang zo dat er uiteindelijk toch naar de grotere drinkplaatsen getrokken wordt. De ranger die dat als eerste moet doen, is vaak niet de speler die wint. 


…en de waardering

Het spel is mooi uitgewerkt en begint vlot. Het is leuk om dieren te laten drinken, ander te vervangen medespelers te verassen met jouw verzameling dieren. Met de ranger als joker kan je soms achter je scherm aan een grote troep werken zonder dat anderen dat in de gaten hebben. Maar zoals al geschreven loopt het einde niet lekker. Het lijkt een beetje of het spel vast loopt. Wie als eerste geen keuze meer heeft en een kudde naar een nog lege drinkplaats leidt, mist hierdoor in één keer 8 tegels. Dat is veel in de eindfase. Jammer want thema, uitwerking en spelmechanisme lopen de rest van het spel wel lekker.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *