Palazzo

Geplaatst door

2-4 spelers
45-60 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: alea (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Voor de komst van keizerlijke gezanten willen de verschillende bouwmeesters van Florence rond 1500 de mooiste en indrukwekkendste paleizen bouwen. De vier steengroeven bij de stad draaien overuren om zo veel mogelijk paleizen van meerdere verdiepingen te voorzien.

Hoe hoger een paleis is als het gezelschap de stad bezoekt, hoe meer punten en prestige dit op zal leveren. Hetzelfde geldt voor gebouwen van slechts één steensoort en ook meerdere vensters maken paleizen in de ogen van de bezoekers meer de moeite waard. Om dit te bereiken zijn er aan het begin van het spel drie stapels gemaakt met de verschillenden verdiepingen. In de laatste stapel zijn ook vijf ruiterkaarten geschud. Als al deze vijf open liggen zijn de keizerlijke gezanten in de stad en is het spel direct geëindigd.

Als je aan de beurt bent kan je kiezen uit drie acties. Of je kiest voor geld. Er wordt één geldkaart meer omgedraaid dan het aantal spelers en je mag als actieve speler de eerste twee kiezen, daarna krijgen de andere spelers één. Of je kiest voor het opendraaien van twee tegels. De eerste komt altijd op de verzamelplaats in het midden te liggen de tweede komt afhankelijk van het aantal vensters op één van de steengroeven te liggen. Daarna moet je of de eerste steengroeve waar een tegel ligt veilen of je kiest voor het kopen van één of twee tegels van de verzamelplaats.

Bij het veilen krijg je als voordeel dat je een joker krijgt met geldwaarde drie. Veilen gaat namelijk door middel van de geldkaarten. Je mag maar één geldsoort opleggen per veiling en de hoogste bieder krijgt alle kaarten van deze groeve en moet deze ook allemaal voor zich neerleggen. Je mag zelf weten hoe veel paleizen je bouwt. Aan het eind van het spel levert een paleis van slechts één verdieping wel strafpunten op. Als derde actie kan je nog verbouwen, dit wil zeggen dat je een alleen liggende tegel in een gebouw plaats, of een verdieping uit een gebouw haalt of één alleenstaande tegel weg gooit. Dit alles natuurlijk om je gebouwen zo winstgevend mogelijk te maken.

… en de waardering

Het begin van het spel speelt lekker vlot. Iedereen is druk bezig met zijn eigen bouwwerkjes. Omdat de waardering van de paleizen redelijk gecompliceerd is, is het moeilijk afwegen of een verdieping hoger van een andere steensoort nu wel of niet gunstig is. Daarom worden er in de praktijk bijna alleen gebouwen van dezelfde steensoort gemaakt. Aan het einde van het spel begint het stroef te lopen. Op de tafel liggen vaak verdiepingen die niemand wil hebben. Vooral niet als je het vermoeden hebt of weet dat je niet meer aan de beurt komt en het je strafpunten op gaat leveren. Vaak kiezen spelers dan maar voor de geldoptie. Maar dat is uitstel van executie. De speler die dan besluit het spel maar te beëindigen is dan vaak wel in het nadeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *