War of the Ring

Geplaatst door

2-4 spelers
120 minuten
Auteur: Marco Maggi, Francesco Nepitello en Roberto di Meglio
Uitgever: Phalanx Games (2004)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 5]

Het spel …

War of the Ring speelt zich af in de wereld van Tolkien en vertelt het bekende verhaal over de dappere hobbits die Midden-Aarde proberen te redden door de Ring van Sauron in de Doemberg te gooien. Een eerste indruk van het spelbord is dat alles er erg mooi, interessant en uitnodigend uit ziet. Elk van de acht legers heeft zijn eigen miniatuurtjes. Ook de bekende helden en slechteriken zoals Gandalf en Saruman zijn vertegenwoordigd met een eigen miniatuurtje, wat het spel weer iets persoonlijker maakt.

In het spel strijden de Duistere Machten tegen de Vrije Volkeren. Zijn er meer dan twee spelers, dan wordt er in teams gespeeld. Voor beide partijen zijn er twee manieren om het spel te winnen. In de eerste plaats is er de Ring. Het is de taak van de lichte speler het Reisgenootschap naar de Doemberg te manoeuvreren en hen daar de Ring te laten vernietigen. De duistere speler probeert dit te voorkomen door het Reisgenootschap op te jagen. Iedere keer als zo’n zoektocht succesvol is krijgt de lichte speler een aantal corruptiepunten. Als het aantal corruptiepunten hoog genoeg is is het spel gewonnen door de duistere kant!

Zowel de lichte als de duistere kant kan ook het spel winnen door een aantal vestingen van de tegenstander in te nemen. De duistere speler moet er daarvan meer krijgen dan de lichte speler, maar omdat de duistere legers numeriek in de meerderheid zijn, is dit voor de duistere legers toch een goede manier om het spel te winnen! Vooral ook omdat de lichte legers in het begin nog helemaal niet in oorlog zijn. Dat betekent dat de lichte speler ook nog moet investeren in het in oorlog komen.

Acties in het spel worden bepaald door het werpen van een aantal speciale dobbelstenen als de beurt begint. Elke dobbelsteen vertegenwoordigt één actie en deze actie wordt bepaald door wat er gegooid is. Zo zijn er de mogelijkheden om legers of karakters te (ver)plaatsen, of speciale kaarten te spelen. De lichte speler heeft daarnaast de mogelijkheid om het Reisgezelschap te verplaatsen en de duistere speler heeft de mogelijkheid om naar het Reisgezelschap te zoeken. Zowel de lichte als de duistere speler moet dus kiezen of er veel met het Reisgezelschap wordt gedaan of juist met de legers. Beslissingen, beslissingen!

… en de waardering

Na een keer spelen had ik zelf het idee dat het spel niet heel erg herspeelbaar zou zijn omdat de beginstelling altijd hetzelfde is en er altijd een paar goede beginzetten zijn waardoor het spel zich zou gaan herhalen (het ‘Axis & Allies’-effect). Dat valt me na vijf keer spelen nog steeds erg mee. Elk spel ging toch weer een andere richting op. De ene keer lag de nadruk op het vernietigen van de Ring, de andere keer op het veroveren van land. Opvallend is wel dat de duistere legers (van mijn potjes) vier keer gewonnen hebben en de laatste werd een (afgesproken) gelijkspel wegens tijdgebrek! Dat tijdgebrek komt onder andere door het eeuwige gezoek in de handleiding, de faqs van internet en allerlei errata. Sommige situaties blijven niet heel doorgrondelijk en dan moeten toch de regels weer gepakt worden om te kijken hoe het precies zit. Voor beginners is het spelen met de duistere kant aan te raden. Deze hebben aan het begin het wat gemakkelijker dan de lichtere kant.

Positief is dat het spel de hele tijd blijft boeien. Er zijn een hoop “wat als..?” momenten. Wat gebeurt er als je Orthanc met Enten aanvalt voordat Saruman en masse Helmsdiepte kan aanvallen? Door de kaarten pakt elke situatie anders uit maar de grote lijn van het boek blijft in stand. Het blijft continu spannend! Is het gezelschap goed genoeg onderweg om de Ring te vernietigen? Let de lichte speler ook wel op zijn verdediging zodat de duistere speler niet wint door vestingen in te pikken? Al met al een onderhoudend maar lang spel. Trek er een uur of 3-4 voor uit met 4 spelers. Liefhebbers van Tolkien maar ook zeker liefhebbers van strategiespellen (of een combinatie van de twee) zullen het een leuk spel vinden!


Een gastrecensie van Jasper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *