Spel aan de Maas: 1 november 2005

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dirk Jan, Peter Hein, Reinder en Willemien

Gespeelde spellen:

Gang of Four
Oltre Mare

Dirk Jan had wat familieleden over de vloer die bleven hangen voor de spelletjesavond. Anda had nog teveel last van haar ogen om mee te kunnen spelen, maar keek graag toe. Reinder was wel in voor een spelletje. Als eerste kwam Gang of Four op tafel, dat Dirk Jan graag eens wilde proberen.  

Gang of Four

Spelers: Bas, Dirk Jan, Peter Hein en Reinder

Bas, Reinder, Peter Hein en Dirk Jan begonnen het spel als ?warming up? ? maar het bleek uiteindelijk een min of meer avondvullend spel te worden. Op de publieke tribune zaten Leunis, Anda en (later) Willemien.
Het kaartspel doet in de verte denken aan pokeren ? maar dan met een handvol (zestien als ik me goed herinner) kaarten. De speler die uit mag komen bepaalt het aantal kaarten dat in die ronde gespeeld wordt, de rest moet volgen. Doel is als eerste je kaarten uit te spelen, dan krijg je namelijk geen strafpunten. Het spelen van een Gang of Four (of beter nog: een gang of Five of Six) leidt tot een slachting onder je medespelers. Zowel Bas, DirkJan als Reinder scoren in de eerste twee rondes (van de in totaal twaalf) veel strafpunten. Later in het spel gaan ze meer gelijk op met Peter Hein. Al hebben zowel Dirk Jan als Bas nog een keer een ?pechronde? (met respectievelijk 36 en 39 strafpunten). 
Dat Peter Hein het spel vaker gespeeld had lijkt te blijken uit de uitslag. Hij noemt het dan ook een spel waarbij strategie komt kijken. De anderen zien het (vooral) als een geluk (of liever: pech) spel.

Uitslag: Peter Hein 28, Reinder 72, Bas 78, Dirk Jan 97
Waardering: Peter Hein 4, Dirk Jan en Reinder 3, Bas 2
Beoordeling publiek:
Leunis:            niet superleuk om naar te kijken, soms zelfs saai
Willemien:      het ziet er allemaal niet spannend uit
Anda:              veel denkwerk en gezucht, weinig actie

Oltre Mare

Spelers: Bas, Dirk Jan, Peter Hein, Reinder en Willemien

Gang of Four had wat langer geduurd dan Peter Hein gewend was, maar hij waagde het toch om een tweede spel te proberen. Omdat Willemien inmiddels ook was binnengekomen moest dat wel een spel voor vijf personen zijn. De keuze viel op Oltre Mare.
Met vijf spelers ga je razendsnel door de stapel kaarten heen, waardoor iedereen minder beurten krijgt. Dit spelletje koos alleen bijna niemand voor de optie om kaarten te kopen van de stapel om zo geld te besparen. Van de piratenstapel werd nog wel eens gekocht, verder werd er wat geruild. Het ruilen ging alleen een stuk minder intensief dan bij Boonanza, dus iedereen was redelijk aangewezen op de hem of haar toebedeelde kaarten. Bas deed het daarbij het beste en na de tussentijdse puntentelling lag hij een stukje voor op de rest. Dit kwam mede doordat hij het vaakst had geruid en daarmee de meeste prestigefiches had verdiend.
De twee ronde was wat dat betreft bijna een kopie van de eerste. In de marge werd er nog wel wat van positie gewisseld, maar dat Bas het zou gaan winnen leek nauwelijks afwendbaar. Het hielp hem daarbij dat hij behalve veel reeksen goederen ook de meerderheid had in zowel prestigefiches als havenfiches. Willemien behaalde nog een tweede plaats, de anderen konden niet bij Bas in de buurt komen. De precieze uitslag is helaas niet meer bekend.

Uitslag: Bas, Willemien, Reinder, Dirk Jan, Peter Hein
Waardering: Bas en Willemien 4, Dirk Jan 3½, Peter Hein en Reinder 3