Parks Nightfall

Geplaatst door

UITBREIDING
1-5 spelers (vanaf 10 jaar)
60 minuten
Auteur: Mattox Shuler
Uitgever: Keymaster Games (2021)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel…

In Parks staan de National Parks van Amerika centraal. Op de kaarten van dit spel zijn de prachtige afbeeldingen gebruikt van de Fifty-Nine Parks Print Series (die gebruikt worden voor bijvoorbeeld posters en kaarten die je in de souvenirshops van de National Parks kan kopen). Toen Parks uitkwam, waren nog niet van alle parken afbeeldingen beschikbaar. De parken waarvan geen afbeeldingen waren, kwamen daardoor in het basisspel niet voor. Inmiddels zijn voor alle parken afbeeldingen gemaakt en is er een uitbreiding (Nightfall) verschenen waar deze in gebruikt worden. Je kan nu dus op je speeltafel echt langs alle 59 overweldigende National Parks van Amerika reizen.

De uitbreiding bevat drie elementen. Voor de liefhebbers van de prachtige afbeeldingen van de National Parks, zijn de nieuwe park-kaarten misschien wel de belangrijkste. Maar deze kaarten bevatten niet alleen (wederom schitterende) nieuwe illustraties, maar bevatten ook een speltechnische noviteit. Op sommige van deze kaarten staat achter de fiches die je moet inleveren om het betreffende park te bezoeken namelijk een bliksemschicht met daarachter iets leuks. Als je het betreffende park bezoekt, krijg je daardoor direct wat achter de bliksemschicht staat. En daar zitten fijne dingen bij, zoals het krijgen van fiches (en soms zelfs de jokers), een extra kans om een foto te maken of een gratis Gear-kaart.

De tweede verandering in het spel is dat je een ander deck met Year-kaarten gebruikt. Aan het begin van het jaar krijg je altijd twee van deze kaarten, waarvan je er één mag houden. Year-kaarten bieden een extra mogelijkheid om punten te scoren door bepaalde doelen te halen. In het basisspel waren de doelen altijd iets als “Bezoek 6 parken met bergen en scoor 2 punten of 8 parken met bergen en scoor 3 punten”. Deze doelen waren erg lastig te halen en je kreeg er dan ook nog eens relatief weinig punten voor. In de uitbreiding zijn de opdrachten makkelijker geworden en leveren ze ook nog eens meer op (als dat geen win win situatie is, dan weet ik het ook niet meer). Denk aan “scoor 1 punt voor ieder park met een bliksemschicht” of “scoor 2 punten voor elke 3 parken met bergen”.

De laatste verandering is speltechnisch de grootste. Op een aantal tegels van het spoor komen schattige houten tentjes te staan. Als je op zo’n tegel land, dan mag je kiezen of je reguliere actie wil uitvoeren óf dat je gebruik wil maken van het tentje. Als je dat doet dan mag je uit een aantal acties kiezen die afgebeeld staan op aparte tegels. Denk aan het mogen inleveren van één of twee boomfiches om één of twee foto’s te maken, het mogen omwisselen van maximaal 3 water-fiches voor joker-fiches of voor drie zonnetjes een extra Year-kaart kopen.

…en de waardering

Ik had deze uitbreiding vooral gekocht omdat ik de kaarten zo ontzettend mooi vind. En op dat punt werd ik zeker niet teleurgesteld. Ook de nieuwe kaarten zijn prachtig. En als bonus daarbovenop voegen ze ook nog een leuk element toe doordat je meteen wat krijgt als je zo’n kaart bezoekt. Ook de twee andere toevoegingen zijn me goed bevallen. De nieuwe Year-kaarten zijn een verbetering ten opzichte van de oude. Die waren zo lastig te halen en leverden zo weinig op, dat ik ze soms maar negeerde. De nieuwe opdrachten zijn veel makkelijker te halen, leveren ook echt wat op en dat maakt het leuker om er moeite voor te doen. En ook de tentjes zijn leuk doordat ze er voor zorgen dat er meer te kiezen is en je daardoor nieuwe strategieën kan uitproberen.

Parks blijft een degelijk maar niet heel origineel familiespel waarin je dingen verzamelt om ze om te zetten in andere dingen die punten opleveren. Maar doordat het er zo geweldig mooi uitziet, wordt het spel voor mij naar een hoger niveau getild. De uitbreiding voegt daar nog wat leuke, interessante elementen aan toe. Ik vind dan ook dat de uitbreiding een positieve impact op het spel heeft, zonder het spel echt te veranderen. Ik zal Parks niet meer zonder spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *