Railroad Ink Challenge

Geplaatst door

1-4 spelers (vanaf 8 jaar)
30 minuten
Auteur: Hjalmar Hach en Lorenzo Silva
Uitgever: Horrible Games (2021)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 4 Gemiddelde: 4.8]

Het spel…

Railroad Ink is één van mijn favoriete roll & write spellen. In dit spel bouw je een vervoersnetwerk met stations, spoorwegen en snelwegen. Toen vorig jaar op Kickstarter een vervolg op dit spelletje verscheen, sloeg ik dan ook onmiddellijk mijn slag.

De opvolger van Railroad Ink heet Railroad Ink Challenge. Dit spel borduurt verder op de basis die in Railroad Ink is gelegd. Voor wie het niet kent, de basis is dat het spel bestaat uit 7 rondes waar in iedere ronde vier dobbelstenen worden gegooid waarop de stations,  snelwegen en spoorwegen staan. Alle spelers tekenen de gegooide dobbelstenen na op hun persoonlijke bordje en proberen zo een mooi transportnetwerk te maken.  Op het eerste gezicht weinig verschilt het bordje uit de Challenge-versie niet van die uit Railroad Ink. Maar als je beter kijkt zie je dat op sommige velden kleine symbooltjes staan.

Op het moment dat je een veld gebruikt waarop zo’n symbooltje staat, gebeurt er iets extra’s.  Als je bijvoorbeeld een stationnetje tekent op een veld waarop een klein huisje staat, dan levert je dit twee extra punten op. En als een veld met een fabrieken gebruikt, dan krijg je de mogelijkheid om één van de vier dobbelstenen in deze beurt nog een keer extra te gebruiken. En als je drie universiteiten hebt aangesloten, dan mag je meteen één van de speciale kruispunten gebruiken (naast de drie die je altijd mag gebruiken).

Maar de speciale symbolen zijn niet de enige nieuwe uitdaging in Rail Road Challenge. Je kan namelijk ook nog doelkaarten (goal cards) aan het spel toevoegen. Dit zijn kaartjes waarmee je wordt uitgedaagd om bepaalde doelen zo snel mogelijk te realiseren omdat dit extra punten oplevert. Zo is er bijvoorbeeld een doel om zo snel mogelijk een netwerk met drie uitgangen te maken. De eerste speler die dit lukt krijgt 4 punten, de tweede 2 en de derde krijgt nog maar 1 punt. Of je moet zo snel mogelijk alle vakjes in een rij of kolom gebruikt hebben.

Er zijn net als voor Railroad Ink twee edities uitgebracht, namelijk een groene en een gele. De basis van deze twee spellen is hetzelfde, maar er zijn kleine verschillen doordat de dobbelstenen en doelkaarten net anders zijn. Verder bevatten ze andere mini-uitbreidingen. In de gele editie vind je twee gele dobbelstenen (woestijn-uitbreiding) en twee oranje dobbelstenen (canyon-uitbreiding). In de groene versie zitten twee donkergroene dobbelstenen (bos-uitbreiding) en twee lichtgroene (trail-uitbreiding).

…en de waardering

Railroad Ink Challenge is een net wat ingewikkelder variant van Railroad Ink. Als je van Railroad Ink houdt, dan zal je Railroad Ink Challenge ook leuk vinden en vice versa. En als Railroad Ink je niet zo kon boeien, dan zal Railroad Ink Challenge je niet op andere gedachten brengen.

Maar dat wil niet zeggen dat de verschillen er niet toe doen. Ik vind vooral de doelkaarten een hele leuke toevoeging doordat deze voor een klein beetje directe interactie zorgen doordat je meer punten scoort als je ze sneller realiseert. En dat geeft het verder tamelijk solistische (maar heel leuke) puzzelspelletje nog net wat meer pit.

Leuk detail: de bordjes vormen samen een panorama

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *