Pearls

Geplaatst door

2-6 spelers (vanaf 6 jaar)
15 minuten
Auteur: Christian Fiore & Knut Happel
Uitgever: 999 games (2019)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 4 Gemiddelde: 3.3]

Het spel…

Op de bodem van de zee liggen allemaal oesters en in veel daarvan zie je een parel glimmen. Snel neem je een flinke hap lucht en je duikt naar beneden om deze parels op te duiken. Misschien lukt het je wel om net die gele parel te vinden die je nog nodig hebt om een mooie halsketting te maken!

Pearls is een vlot kaartspelletje waarin de spelers parels moeten gaan verzamelen. Er zijn zeven verschillende kleuren kaarten. De kaarten variëren in waarde tussen 0 punten en 5 punten. Hoe waardevoller een kaart is, hoe minder vaak hij voor komt. Aan het begin van het spel worden alle kaarten goed geschud en daarna worden er 6 open op tafel gelegd.

Als je aan de beurt bent, dan mag je óf kaarten pakken of kaarten uit je hand uitspelen. Als je kaarten pakt, dan pak je alle kaarten van één kleur uit de openliggende rij. Je moet er daarbij wel op letten dat je maximaal 10 kaarten op handen mag hebben. Dit betekent dat als je 7 kaarten op handen hebt en er 4 gele kaarten liggen die je graag wilt hebben, je deze dus niet mag pakken. Je moet dan kaarten afleggen of een andere kleur kaarten pakken waar er minder van op tafel liggen.

In plaats van kaarten pakken, kan je kaarten uit je hand afleggen. Je legt dan zo veel kaarten uit je hand van dezelfde kleur af als je wilt. Je mag daarbij nog extra jokerkaarten (grijze kaarten met een waarde van 0) toevoegen. Aan het eind van het spel scoor je de som van de waardes van je gespeelde kaarten.

Op tafel liggen ook nog de halsketting-kaarten met waardes van 4 tot en met 9. Als je kaarten aflegt dan kijk je hoeveel kaarten je hebt gespeeld en als er nog een ketting ligt van dezelfde waarde dan mag je die pakken. Dit levert extra punten op aan het eind van het spel.

De eindronde van het spel wordt getriggerd als de trekstapel leeg is of als er geen halsketting-kaarten meer liggen. Alle spelers mogen dan nog één keer kaarten uit hun hand afleggen. Daarna berekenen alle spelers hun score door van de som van de waardes van de parelkaarten en de halskettingkaarten de som van de waarde van zijn handkaarten af te trekken. Wie de meeste punten heeft wint het spel.

…en de waardering

Pearls is een lekker snel kaartspelletje voor families. Voor veelspelers is het net te vriendelijk. De regels zijn simpel waardoor het zo uitgelegd is en iedereen snel aan het spelen is. Het is een beetje een feel good kaartspel doordat iedereen lekker aan het verzamelen is en je elkaar niet echt in de weg zit. Vaak sta je voor de keus tussen het pakken van één dure kaart of meerdere goedkope. De dure leveren meer punten op, maar door de halskettingbonus is het ook aantrekkelijk om de veelvoorkomende goedkope kaarten op te pakken. Je moet een beetje in de gaten houden wanneer het spel zijn eind nadert door op tijd je kaarten af te leggen zodat je niet aan het eind van het spel met veel handkaarten en dus strafpunten blijft zitten.

 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *