Petri Heil!

Geplaatst door

2 spelers
30 minuten
Auteur: Michael Rieneck
Uitgever: Kosmos (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

In Petri Heil barst de strijd los tussen vissen en vissers. De vissen proberen in de vijver te blijven, terwijl de vissers druk hun best doet om zo veel mogelijk vette vissen boven water te krijgen. De vijver zit bomvol, maar helaas niet alleen met de gewenste vissen, maar ook met troep en een duiker. Voor je het weet ben je weer een vishaak kwijt doordat hij achter deze ongewenste troep is blijven haken.

In dit tweepersoonsspelletje spelen beide spelers een keer met de vissen en een keer met de vissers. Het spelbord bestaat uit een matrix van vier bij vier vakjes. Op deze vakjes zet de vis-speler de tegels (op voetjes) met daarop de vissen en troep. Daarna stelt de visser-speler zijn twee vissers op en de titanenstrijd kan beginnen. De visser-speler verzet één van zijn vissers één of meerdere vakjes. De vis-speler moet vervolgens één tegel laten zien aan de visser-speler. Vervolgens mag de visser-speler een tegel ophengelen door het uitspelen van een fiche waarop staat op hoe ver van de kant de hengel het water in gaat (één tot en met vier vakjes). De visser-speler krijgt vervolgens het kaartje dat hij opgehengeld heeft en hopelijk staat er een dikke vis op. Als laatste mag vervolgens de vis-speler drie zwembewegingen maken met de tegels in de vijver om op deze manier vette vissen in veiligheid te brengen.

Zodra beide vissers de vijver helemaal rond zijn gelopen, wordt bepaald hoeveel vissen hij heeft gevangen (som van de waarde van de vistegels). Daarna ruilen de vissen en visser van rol. De speler die in zijn vissersbeurt de meeste vissen heeft gevangen, is de winnaar.

… en de waardering

Op de doos van Petri Heil staat aangegeven dat het spel bedoeld is voor spelers van tien jaar en ouder. Als ik uitga van deze doelgroep, vindt ik Petri Heil te simpel en daardoor niet uitdagend en leuk genoeg om het een goede waardering te geven. Zelf denk ik echter dat dit spel ook prima met jongere kinderen te spelen is (zo vanaf een jaartje of zeven). Voor deze groep vind ik het wel een leuk spelletje. De visser moet een beetje onthouden welke tegels hij heeft gezien, maar doordat deze verzet mogen worden is dit lastiger dan het lijkt. En de vissen moeten een beetje bluffen om de visser over te halen waardeloze troep op te hengelen. Dit is een alleraardigst kat-en-muisspelletje voor jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *