Spel aan de Maas: 19 juni 2007

Geplaatst door

Spelers: Anne-Marie, Bas, Dirk Jan, Else, Peter Hein, Walter, Wendy en Willemien

Gespeelde spellen:

Mexica
Tai Pan
Verräter
Gangster

Peter Hein had Mexica meegenomen, een spel in de Tikal en Java traditie. Hij had al vlug meer gegadigden dan er mee konden doen. Totdat bleek dat aan de andere kant van de tafel Tai Pan gespeeld ging worden en Dirk Jan en hijzelf overliepen. Hij legde het nog wel even uit aan de overgebleven deelnemers.

Mexica

Spelers: Anne-Marie, Bas, Wendy en Willemien

Even later kwam Wendy nog binnen, die nogal onenthousiaste over Mexica liet horen. Ze bleek het ooit tot vervelens toe gespeeld te hebben voor een NK bordspellen. Ondanks dat had ze de regels nodig om weer bij te komen en was ze ook de “Ronald Hoekstra-taktiek” vergeten, waarmee volgens het gerucht het spel op slinkse wijze gewonnen zou kunnen worden.
Overigens bleek deze taktiek eruit te bestaan dat je zorgt dat al het water snel opgaat in een grote zee zodat er een heel groot gebied overblijft dat daarmee heel veel waard is. Als je dan ook ondertussen de meeste gebouwen over hebt gehouden kun je daarmee het spel winnen. Het lijkt mij (Bas) dat als de tegenstanders hier op bedacht zijn het geen kans van slagen heeft, maar dat heb ik niet getest.
Dit spel deed echter niemand hier een poging toe en allen begonnen braaf met het maken van wijken. Alleen Bas bleef hier wat in achter, om te beginnen omdat hij als laatste aan de beurt was, maar ook omdat hij actief actiefiches spaarde. Anne-Marie, die Bas blijkbaar kent als
zuinige spaarder, had dit tijdens de uitleg al voorspeld, maar vond dat geen aanleiding om het ook te doen.
Na de eerste ronde stond Wendy ruimschoots voor, met Willemien tweede en Bas en Anne-Marie nogal achteraan. Er waren nu weer nieuwe wijken te bouwen, en men begon daar driftig mee. Alleen Bas deed hier helemaal niet aan mee, en begon her en der zijn gebouwen te plaatsen, onderwijl nog een paar extra actiefiches verzamelend. Wendy maakte nog een mooi gebied om de startvelden heen, waar anderen helemaal niet aan gedacht hadden, en zette er meteen zoveel gebouwen in dat niemand daar meer overheen kon.
Niet lang daarnaa wist Bas met maar liefst negen actiefiches al zijn gebouwen op te maken en het spel te beeindigen. Daar hij laatste was in de speelvolgorde had niemand anders meer een beurt. Hoewel hij niets aan de laatste gebouwen had, omdat ze allemaal bij een gebied werden gezet waar hij al de meerderheid had, was zijn grote voordeel dat de anderen met veel gebouwen bleven zitten. Hierdoor had hij voldoende meerderheden om zijn achterstand in een overwinning om te zetten.

Uitslag: Bas 106, Willemien 97, Wendy 96, Anne-Marie 78
Waardering: Bas 4, Willemien en Wendy 3½ Anne-Marie 3

Tai Pan

Spelers: Dirk Jan, Else, Peter Hein en Walter

Else en Walter hadden Tai Pan al tijden in huis liggen, maar hadden het nog nooit gespeeld. Omdat de regels nogal een kluif zijn, wilde Else het graag eens spelen met iemand die het al kende. Peter Hein is nooit te beroerd om te proberen zijn verslaving naar anderen over te brengen en wilde wel een poging wagen (om eerlijk te zijn had hij zelfs met voorbedachten rade Tai Pan meegenomen. Dirk Jan had het al een paar keer eerder gespeeld en wilde het viertal wel compleet maken. Omdat het eerlijker was om niet de beide spelers met Tai Pan ervaring in een team te doen, speelde Dirk Jan met Else en Peter Hein met Walter.
Het koste Else en Walter een paar potjes om het spelverloop wat onder de knie te krijgen, maar ze waren gelukkig wel bereid om Tai Pan te roepen. Dat ging niet altijd goed, maar het houdt de spanning er wel in. Else vond het soms maar een eng spel, omdat ze nooit zeker wist of een Tai Pan wel zou lukken of niet.
Omdat er regelmatig een Tai Pan mislukte en de kaarten telkens redelijk verdeeld waren, duurde het twaalf rondes voor de grens van 1000 punten bereikt was. Else en Walter wilden het wel graag uitspelen om een goed beeld van het spel te krijgen. Zoals bij de meeste complexere slagenspellen wordt ervaring erg beloond en het was daarom misschien niet helemaal verrassend dat het team van Peter Hein en Walter gestaag uitliep op Dirk Jan en Else. Belangrijker dan ervaring is misschien nog wel het samenspel tussen de beide teamgenoten. Omdat de spelers van beide teams natuurlijk niet op elkaar ingespeeld waren, ging het samenspel nog wel eens mis en lieten beide teams regelmatig punten lopen. Maar dat hoort erbij als je zo?n spel voor het eerst speelt. Het vergt enige oefening om de mogelijkheden te zien en zelfs na enkele honderden potjes leer je nog wel iets bij.
Else vond het af en toe wel stressen, maar vond Tai Pan toch zeker de moeite waard. Walter was zelfs vrij enthousiast en mijmerde hardop dat als hij dit spel eerder had gekend, hij zijn tijd niet met toepen had verdaan.

Uitslag: Peter Hein en Walter 1030, Dirk Jan en Else 570
Waardering: Peter Hein 5, Dirk Jan en Walter 4, Else 3

Verräter

Spelers: Anne-Marie, Bas, Wendy en Willemien

Wendy wilde graag nog een keer Verräter met vier spelers proberen. De anderen waren daar wel in mee te krijgen, al konden ze daardoor tot Bas zijn teleurstelling niet meer het sneldenkspelletje dat Wendy ook mee had proberen.
De eerste paar rondes gingen allen vrijwel gelijk op in punten. Totdat Bas een keer overliep en Wendy in haar eentje kwam te zitten. Dat bleef lang zo doordat de verrader niet in het spel zat of het voor de andere spelers niet voordelig was die te kiezen, mede doordat men dan zijn
boerderijen kwijt zou raken. Voor Wendy had het al helemaal geen zin zich bij de anderen aan te sluiten, want als iedereen evenveel punten zou krijgen, zou haar achterstand blijven voortduren. Een strijd van een tegen drie is echter ook praktisch niet te winnen, waardoor Wendy in een nogal uitzichtloze en daardoor frustrerende situatie zat.
Voor de laatste ronde stonden de andere drie spelers bijna gelijk. Het was duidelijk dat als een van hen over kon lopen en samen met Wendy de strijd winnen, deze ten opzichte van de andere twee beter zou worden. Bas, die voor wel 27 punten aan kaarten had weten te verzamelen, voerde dit plan uit. Helaas voor hem had Willemien als strateeg een vrijwel
waardeloos landje uitgezocht voor het conflict, waardoor hij de overwinning met Anne-Marie (die nog net een kantoor bouwde) moest delen. Het spel bleek geen tie-breaker te hebben.

Uitslag: Anne-Marie en Bas 24, Willemien 23, Wendy 18
Waardering: Bas 3½, Wendy 3, Anne-Marie en Willemien 2½

Gangster

Spelers: Dirk Jan, Else, Peter Hein en Walter

De pot Tai Pan had tot na tienen geduurd, maar alle spelers wilden nog wel iets anders spelen. Het is ook weer zo wat om op een avond alleen een spelletje Tai Pan te doen. Peter Hein stelde Gangster voor, dat vrij vlot te spelen is (mits iedereen niet eindeloos met gangsters gaat schuiven). Dirk Jan had het op een Ducosim spellenbeurs al eens gespeeld, voor Else en Walter was het nieuw.
Else bouwde in een rij aan de rand van het bord aan een overweldigende meerderheid in blauwe gangsters. Het lukte haar echter nog niet om deze rij af te maken, omdat er elders op het bord natuurlijk ook van alles gebeurde. Het was dirk Jan die de eerste klappers maakte; bij de eerste waardering waar hij betrokken was scoorde hij maar liefst acht punten. Een score van vier of vijf is al hoog, dus acht is zeker astronomisch te noemen. Even later volgende Walter en Peter Hein ook met wat lucratieve waarderingen, maar Dirk Jan bleef ze nog voor. Hij concentreerde zijn gangsters zoveel mogelijk in een paar rijen en kolommen, die hem dan veel punten op zouden leveren. Peter Hein probeerde vaak anderen nog een opzetje te geven om ergens een grote gangster van Dirk Jan of Walter te liquideren, maar de anderen voelden daar niet veel voor. Uiteindelijk moest hij er zelf maar eentje omleggen. Uiteindelijk elimineerde Else nog een gele gangster van Dirk Jan, maar dat was niet genoeg om te voorkomen dat hij bij de laatste waardering nog wat puntjes scoorde en als eerste eindigde.
Het spel resulteerde in gemengde gevoelens. Het heeft de schijn van veel controle, omdat je veel invloed hebt op de positie van je eigen en andere gangsters. Maar anderen hebben die controle net zo hard, wat resulteert in veel chaos. In feite is de invloed beperkt, maar dankzij de schijn van het tegendeel bestaat het risico dat je het toch serieus gaat nemen en sommige mensen lang na gaan denken, of eindeloos gangsters gaan schuiven. Gelukkig bleef dat dit potje wat beperkt en bleef de speelduur bescheiden. Echt hoge waarderingen werden er niet gegeven.

Uitslag: Dirk Jan 17, Peter Hein 15, Walter 13, Else 8
Waardering: Walter 3, Dirk Jan, Else en Peter Hein 2½