Gangster

Geplaatst door

2-4 spelers
30 minuten
Auteur: Czarné
Uitgever: LudoArt (2006)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Als er een duidelijk onderscheid is tussen Amerikaanse en Duitse uitgevers (en waarschijnlijk ook spelers) dan is het wel de voorkeur voor spelmateriaal. Zijn de Amerikanen erg gehecht aan plastic speelfiguren, de Duitsers geven de voorkeur aan degelijk hout. Een uitgever die dat wel erg doordrijft is LudoArt, dat een paar jaar geleden opzien baarde met het spel annex puzzel Meisterdiebe. Die werd uitgevoerd in een grote houten miniatuurkast met allerlei lades en verborgen valluiken.

Een recent spel is Gangster, dat direct opvalt door de houten speldoos. Verder is er in het spel weinig hout te bekennen, maar er zitten wel vier kogels in. Dat past goed bij het thema, net als de fiches waar allerlei bekende en minder bekende criminelen uit het Chicago ten tijde van de Drooglegging staan afgebeeld.

Het thema zit vooral goed verwerkt in deze uiterlijke verzorging, want thematisch is het niet zo bijzonder. Daarin doet het spel erg denken aan legspellen als Auf Heller und Pfennig en Isis & Osiris.
Voor iedere speler zijn er negen fiches met gangsters in de waardes 1 tot 3. Van iedere waarde krijg je er eentje in je eigen voorraad, de rest komt in stapels in de algemene voorraad. Tijdens je beurt mag je een fiche op het bord plaatsen, een vierkant van zes bij zes vakjes, een fiche verplaatsen of een aangrenzende vijandige gangster elimineren met je kogel. Dat laatste kun je maar een keer doen. Fiches leggen mag uit je eigen voorraad of uit de algemene. Zo kun je dus fiches van je medespeler leggen op plaatsen waar ze minder kwaad kunnen. Fiches verplaatsen kan soms ook erg zinvol zijn. Pas op dat iedereen het niet te vaak doet, want dan komt er geen einde aan het spel.

Zodra op een rij of kolom zes gangsters liggen wordt deze rij gewaardeerd. Wie in die rij de sterkste gangsters heeft, scoort hier punten. Het spel eindigt als alle gangsters op het bord liggen en alle zes rijen en zes kolommen gewaardeerd zijn. De speler met de meeste punten wint.

… en de waardering

Helaas is Gangster een spel waarbij meer aandacht is besteed aan de vormgeving dan aan het speelplezier. Het is een vrij eenvoudig en niet zo spectaculair legspelletje, waarbij het niet zoveel zin heeft om heel zwaar te gaan nadenken over je zet. Dat is helemaal niet erg, maar voor een spel in deze prijsklasse verwacht je toch iets meer. Gangster is al met al een middelmatig spel in een veel te dure jas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *