Plastic Fantastic

Geplaatst door

Vandaag heb ik bij Yendor (strip/spellenwinkel in Rotterdam) het spel H2olland gekocht. Ik heb dit spel een paar jaar geleden op Spiel gespeeld en vond het toen een leuk spel. Maar omdat er zo veel leuke spellen zijn, heb ik het nooit gekocht maar iedere keer dat ik het zag liggen, trok het spel toch. Toen ik het spel dan ook op de aanbiedingen stapel zag liggen, hoefde ik niet lang te denken: die mocht mee. Op de aanbiedingen stapel lag ook Cash & Guns. Dat spel heb ik ooit met veel plezier op een ducosim-beurs gedaan. Maar 40 euro vond ik wat veel voor het type spel en daarom had ik het tot nu toe altijd laten liggen. Maar voor 20 euro ging het spel onmiddellijk mee naar huis.

Vanmiddag heb ik beide dozen natuurlijk meteen opengemaakt en uitgepakt. Ik stond vooral te kijken van de enorme hoeveelheid spelmateriaal in de doos van H2olland. Ik had het weleenswaar eerder gedaan, maar wist echt niet meer dat er zo veel kwalitatief hoogstaand spelmateriaal inzat. Het meest in het oog springen de plastic speelfiguren. Iedere speler krijgt een klein legertje oer Hollandse boeren, boerderijen en molens. Helaas waren de wieken van flink wat molens verbogen.

Dit is een probleem dat je wel vaker tegenkomt bij plastic speelfiguren. Ook de ruiters uit mijn BattleLore doos stonden regelmatig helemaal scheef en dat irriteerde me toch. Gelukkig kwam ik ergens op internet (ik kan de pagina niet meer terug vinden) een trucje tegen om de scheve figuren weer recht te krijgen.
Het trucje is eigenlijk heel simpel. Je hebt twee kommen water nodig: één met gloeiend heet water (het makkelijkst is het om gewoon water aan de kook te brengen en dit in de kom te doen) en één met ijskoud water (rechtstreeks uit de kraan, eventueel aangevuld met ijsblokjes). Je gooit de scheve figuren eerst in het hete water. Dan vis je ze er voorzichtig uit (het water is heet en je wilt je handen niet branden). Zodra de figuren uit het water zijn kan je ze voorzichtig vastpakken en recht buigen (als dat nog nodig is, vaak gaan ze uit zichzelf al rechtstaan in het hete water). Je legt ze daarna in het koude water om weer hard te worden. Dit is ook letterlijk in een tel gepiept en daarna hoef je ze alleen nog maar af te drogen.

Ik heb de molens uit H2olland dan ook onmiddellijk gerestaureerd en ze staan nu op het aanrecht te drogen. Een spel ziet er toch een stuk mooier uit als alles netjes recht staat! Ik weet niet of je dit trucje op alle soorten plastic toe kan passen, dus wees voorzichtig als je het zelf wilt proberen. Op de speelstukken van BattleLoren en H2olland werkt het dus prima, maar misschien zijn er wel soorten plastic die liever niet in kokend water worden gegooid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *