Ponte del Diavolo

Geplaatst door

2 spelers
20 minuten
Auteur: Xavier Georges
Uitgever: Hans im Glück (2007)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Ponte del Diavolo is een beetje een bruine muis in het spellenschap. De doos ziet er onopvallend uit en als je die opent wordt het niet veel beter. Een degelijk effen blauw speelbord, witte en bruine houten vierkante speelstukken en grijze bogen. Niet echt een aantrekkelijk spel dus om te zien.

Het spel zelf is een toegankelijk abstract tweepersoons spel. In je beurt leg je of twee houten speelstukken neer (maar niet aan elkaar grenzend) of je verbind twee eerder geplaatste houten speelstukken door middel van een brug. That’s it!

Het is de bedoeling om zo veel mogelijk eilanden (vier aaneengesloten speelstukken) te bouwen en deze vervolgens met elkaar te verbinden. Dit mag ook indirect met behulp van zandbanken (2 of 3 aaneengesloten speelstukken).

Het spel is afgelopen zodra één speler niet meer in staat is om twee speelstukken te plaatsen. Daarna worden de punten geteld aan de hand. Je krijgt punten voor alle eilanden die je gebouwd hebt. Maar hierbij geldt wel dat je gemiddeld meer punten per eiland krijgt als deze via bruggen is verbonden met andere eilanden.

… en de waardering

Het spel mag er dan saai uit zien, het is het zeker niet. Ponte del Diavolo is een aangenaam tweepersoonsspel waarin je de balans moet zien te vinden tussen zelf vooruit komen en de andere speler tegenwerken door belangrijke plekken voor zijn of haar neus weg te kapen. Hoe voller het speelbord wordt, hoe lastiger het wordt om het overzicht te bewaren. Door slim gebruik te maken van de plaatsen waar de andere speler niet meer mag bouwen (omdat hij dan zandbanken en eilanden aan elkaar bouwt op zo’n manier dat er een gebied van 5 of meer tegels ontstaat) kan je zelf de vrijheid zoeken om mooie eilanden te bouwen en deze te verbinden.

Ik heb Ponte del Diavolo met plezier gespeeld, maar het spel heeft niets extra’s om het boven het maaiveld uit te laten steken. Er zijn best veel tweepersoonsabstracte spellen op de markt en om op te vallen heb je dan als spel wel iets bijzonders nodig. Gewoon leuk is dan niet goed genoeg voor een hoge waardering. Daarom blijft Ponte del Diavolo bij mij op 3 pionnen steken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *