Potion Explosion

Geplaatst door

2-4 spelers
30-45 minuten
Auteur: Lorenzo Silva, Andrea Crespi en Stefano Castelli
Uitgever: 999 Games (2015)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Op mijn telefoon heb ik gênant veel Bejeweled gespeeld. Als ik even niets te doen had dan startte ik de app en ging ik even hersenloos diamantjes laten botsen. Ik heb op een gegeven moment zelfs de app maar van mijn telefoon gegooid omdat het me irriteerde hoeveel tijd ik verspilde aan dat spelletje. Recent heeft 999 games een spel op de markt gebracht wat sterk doet denken aan Bejeweled, namelijk Potion Explosion. In dit spel zijn de diamantjes vervangen door knikkers die magische ingrediënten voorstellen waar je spannende toverdrankjes mee moet maken tijdens je examen op de Horribilorum-toveracademie. Mijn nieuwsgierigheid was meteen gewekt.

In Potion Explosion staat een bijzonder soort knikker-verzamelbak centraal op tafel, de mixer genaamd. In deze mixer liggen knikkers in vier kleuren je in vijf kolommen je tegemoet te glimmen. De knikkers stellen ingrediënten voor, die je in bepaalde combinaties moet verzamelen om er toverdrankjes van te brouwen.

Iedere speler werkt tegelijkertijd aan twee toverdranken en heeft een beetje ruimte om een voorraad aan te houden. Op de drankjes (kartonnen fiches) staat aangegeven hoeveel knikkers van elke kleur je moet inleveren om het drankje te maken.

Maar soms zit het ook tegen en liggen de kleuren die jij nodig hebt net niet handig in de mixer. Gelukkig mag je dan de hulp van de meester inschakelen. Je krijgt dan wel twee strafpunten aan het eind van het spel, maar als je daardoor de mixer zo kan manipuleren dat je lekker veel knikkers in de juiste kleuren krijgt, dan is dat absoluut de moeite waard.Als je bijvoorbeeld in de rechter rij de onderste zwarte knikker pakt, dan botsen de twee gele knikkers eerst en daarna botsen de twee blauwe knikkers ook nog. Je scoort dan dus vijf knikkers.De toverdrankjes die je maakt, zijn niet alleen maar voor de sier. Elk drankje geeft het recht om een speciale actie uit te voeren (bijvoorbeeld één knikker uit de mixer pakken of knikkers pikken uit de voorraad van een andere speler).

Ieder drankje is een aantal punten waard (hoe meer ingrediënten je nodig hebt, hoe meer punten het drankje oplevert). Maar daarnaast kan je nog prestatiefiches verzamelen als je bepaalde combinaties van toverdrankjes brouwt (ieder fiche is punten waard). Voor vijf verschillende drankjes of ten minste drie drankjes van dezelfde soort krijgt je één prestatiefiche.
Het spel is afgelopen als een bepaald aantal prestatiefiches is geclaimd. De ronde wordt dan nog uitgespeeld en wie dan de meeste punten heeft wint het spel en mag zijn “student van het jaar” noemen.

…en de waardering

Ik was in eerste instantie een beetje bang dat Potion Explosion meer een gimmick dan een spel zou zijn en dat de fun van het laten botsen van knikkers snel zou verdwijnen. Maar dat bleek gelukkig niet het geval te zijn. Er zit meer spel in Potion Explosion dan je in eerste instantie denkt. Natuurlijk moet je tijdens je beurt goed kijken welke knikker je pakt om het maximale aantal bruikbare knikkers te verzamelen. Hier kan je weinig in plannen, je moet gewoon er maar het beste van maken.

Maar je kan wel invloed uitoefenen op hoe de knikkers liggen door op slimme momenten je toverdrankjes in te zetten of de hulp van de meester in te schakelen. Ook kies je zelf welke drankjes je gaat maken (alle drankjes worden geschut en vervolgens in vijf stapels verdeeld, waarbij je de bovenste kan pakken) en daarbij kan je dus inzetten op het maken van dure drankjes of juist proberen zo snel mogelijk de prestatiesfiches te scoren.

Om de geluksfactor kan je in dit spel niet heen en verwacht ook geen spel waar je stevig strategisch bezig kan zijn. Wat Potion Explosion wel is, is een lekkere spellensnack met genoeg vlees op de botten om ook na meerdere keren interessant te blijven. Door de bijzondere uitvoering en het gebruik van de knikkers is het bovendien een spel waar je snel publiek zal aantrekken als je het zit te spelen. Het spel is daarom de speciale vakantie-vriendjes-maker-tip van de maand. Zet dit spel op de campingtafel en binnen luttele minuten zijn de eerste contacten gelegd voor je kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *