Preview Spiel 2013

Geplaatst door

Nog twee weken en mijn bezoekje aan Spiel zal er al weer op zitten. Het is dus de hoogste tijd om het kaf van het koren te gaan scheiden. Zo als gewoonlijk zijn er weer honderden nieuwe spellen op komst, de één nog geweldiger dan de andere (als je de uitgevers moet geloven).

Ik heb erg veel zin in mijn bezoekje aan Spiel, merk wel dat ik de lading nieuwe spellen met iets meer scepticisme bekijk dan ik een paar jaar geleden deed. Een volle kast en te weinig gelegenheid om spellen te doen, zorgen er voor dat ik iets minder goedgelovig ben over het spelplezier dat me wordt voorgespiegeld. De spellen zijn vast goed, maar ik heb al zo veel goede spellen. Er lijkt (zo ver ik het kan overzien) bovendien niet een écht nieuw spel te zijn dat op basis van nieuwe ideeën, een geheel nieuwe spelervaring naar de tafel brengt. Nou is er niets mis met het hergebruiken van goede ideeën en kan je daar echt leuke spellen mee maken, maar ik hoef ze niet zo nodig te hebben. Ik heb al veel en daardoor blijven er steeds minder spellen over die bijzonder genoeg zijn om ze te willen hebben.

Verder zijn er dit jaar ook niet zo veel uitbreidingen die ik wil hebben. Ik heb alles van Dominion, ik heb echt genoeg Funkenschlag borden, ik hoef geen nieuwe Ticket to Rides meer (zelfs niet nu er een Nederlandse editie komt) en er wonen genoeg kolonisten in mijn kast (hoe mooi de Weense editie vast ook gaat zijn). Natuurlijk is er een uitzondering op de regel….

Wat wil ik dan wel? Tsja, ik wil dus nieuwe spellen die iets echt nieuws op tafel brengen. Ik wil spellen die er mooi uit zien met aansprekende thema’s (geen piraten en cowboys, wel sprookjes, SF en fantasy). Ik speel het meest met Niek dus spellen moeten ook met twee personen leuk zijn. Goede tweepersoonsspellen zijn dus ook zeker interessant. Ik speel het liefst spellen die met een uur tot anderhalf uur toch wel afgelopen zijn en die niet te complex zijn. Een goed familiespel scoort bij mij dus hoger dan een complex monster voor de verwende veelspeler. En ik vind tenslotte dat de prijs in verhouding moet zijn tot het spelmateriaal dat je krijgt. Ik betaal geen kapitaal voor een pak kaarten!

Ik heb een zwak voor spellen van Friedemann Friesse. De uitbreiding van Funkenschlag en de heruitgave van Wucherer (heb ik al) hoef ik niet, maar zijn nieuwe slagenspelletje over vijf augurken spreekt me wel aan. Verder komt Friedemann met Futerneid, maar dat moet ik echt eerst even zien want op dit moment vind ik die vooral vaag.

Days of Wonder is goed in het op de markt brengen van mooie familiespellen. Hun nieuwe spel Relic Runners staat dan ook zeker op mijn radar. Ik hoop dat Days of Wonder weer een grote stand heeft zodat ik het spel eerst kan proberen. Het spel is namelijk best prijzig (50 euro) en dat vind ik toch net te veel om het spel ongespeeld aan te schaffen.

King of Tokyo leent zich natuurlijk erg goed voor uitbreidingen. Je kan in principe oneindig nieuwe monsters en actiekaarten introduceren. Het spel is bovendien super populair, dus als uitgever moet je wel Gekke Henkie zijn om deze kans te laten glippen. De uitgever (IELLO) is duidelijk geen Gekke Henkie en dus wordt op Spiel een Halloween uitbreiding geïntroduceerd met speciale Halloween monsters, speciale Halloween dobbelstenen en nog wat leuke nieuwe kaarten. Hier wordt ik wel erg hebberig van, dus als er een Engelse editie is, dan gaat deze zeker mee. En de ondertitel Collector Pack 1 beloofd dat er vast ook nog wel een Collector Pack 2 en heel veel meer gaan komen. En op dit moment ben ik daar nog blij mee.

De Aziatische uitgevers weten iedere jaar wel een goede verrassing mee te nemen naar Spiel. Hun spellen zien er lekker exotisch uit, hebben vreemde thema’s, zijn vaak mooi (als je van manga houdt) en origineel. Dit jaar heeft Eat me, if you can mijn aandacht getrokken vanwege de tekeningen op de kaarten. Het ziet er gewoon te schattig uit. Ik ga dus eens proberen om dit spel te vinden. Als het lukt zou ik het graag willen spelen, maar aan de andere kant kost het maar een tientje en daar kan je nog eens een gokje voor wagen.

Garden Dice spreekt me aan omdat het een dobbelspel is en over tuinieren gaat. Niet dat je mij nou van het hebben van groene vingers kan beschuldigen (alles behalve), maar ik vind het erg leuk om in onze tuin de seizoenen te zien verschuiven doordat er telkens verschillende planten groeien en vooral bloeien. Dit spel zou ik dus best eens willen proberen.

Spelrecencent Ronald Hoekstra is één van de auteurs van het kaartspelletje Ugo!. De eerste reacties op dit spel zijn positief en het klinkt als een lekker toegankelijk, vlot doorspelend kaartspelletje. En daar kan je er niet te veel van hebben (behalve dat het fijne spellen zijn, zijn ze doorgaans ook budget-vriendelijk en nemen ze niet te veel ruimte in). Ik ben dus wel benieuwd.

Dark, Darker, Darkest vind ik erg interessant. Het is een coöperatief, overlevingsspel met zombie thema. De doos ziet er geweldig uit. Er is alleen één heel groot nadeel. Mijn man heeft het niet zo op coöpjes. Hij wil gewoon kunnen winnen en gaat doorvoor over lijken. Hoeveel levende lijken er ook in Dark, Darker, Darkest zitten, ik vrees dat het er nooit genoeg zullen zijn om manlief aan tafel te krijgen. Dus waarschijnlijk wordt het bij dit spel vooral: kijken, kijken en niet kopen. Helaas…..

Rampage is het nieuwe spel van Bauza. Het thema en de looks spreken me erg aan, maar ja, dat dacht ik vorig jaar van Tokaido ook. En dat bleek de miskoop van het jaar te zijn. Rampage gaat dus zeker niet blind mee, maar als ik de kans heb om het te spelen, dan zal ik dat zeker doen.

Omdat er weinig spellen zijn die ik bij voorbaat al wil hebben, heb ik dit jaar alle tijd om rustig rond te lopen en eens wat spellen te proberen (hopelijk is het niet te druk). Hopelijk zitten daar leuke verrassingen tussen. Tips zijn natuurlijk altijd welkom. Wordt dus vervolgd!

3 reacties

  1. Leuk lijstje, drie spellen/uitbreidingen die ook op mijn lijstje heb. Ik mis op jouw lijstje de nog meer vee voor de lieve boer voor agricola 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *