Gespeeld in september

Geplaatst door

Voor ik mijn korte Spielimpressie schrijf heb ik eerst nog wat achterstand weg te werken: het maandoverzicht van september. Dat is gelukkig wat spannender dan dat van augustus, met drie nieuw gespeelde spellen tegen nul (0) in augustus. Die speelde ik wel alle drie op de spellenbeurs van Ducosim, dus dat maakte het beursbezoek al waard. Van de drie was zonder twijfel het leukste spel

De Legenden van Andor
Nee, dit heeft niks met fantasycyclus The Wheel of Time te maken, maar blijkbaar heeft auteur en illustrator Michael Menzel zich op dezelfde manier door Tolkien laten inspireren als Robert Jordan. Andor is een schitterend vormgegeven coöperatief spel met leuke vondsten. Om te voorkomen dat je verliest moet je (o.a.) voorkomen dat de burcht overspoeld wordt door monsters door deze te verslaan, maar verdoe je teveel tijd met monsters hakken dan komt het einde van het spel te snel en verlies je alsnog. Spelers die de neiging hebben om alles op hun weg kort en klein te slaan moeten dat hier nog eens heroverwegen. Helaas krijg ik in mijn vaste groep praktisch nooit een coöp op tafel, dus ik heb hem voorlopig laten liggen. Wel hoop ik dit over een jaar of zo eens met de kinderen te kunnen spelen. Voor nu is het nog wat te complex met enorme lappen tekst. Dat laatste is een reden waarom ik extra blij ben met de Nederlandse uitgave.

De andere twee nieuwe spellen:

Brieven uit Whitechapel: dit laat zich het beste omschrijven als Scotland Yard met toeters en bellen. Leuk om te doen, maar de veel extra’s maken het niet automatisch beter of slechter. Ik geef toch de voorkeur aan de doeltreffende eenvoud van Scotland Yard (of het fraaie Spokenjacht).
Ciao Ciao: een eenvoudig en lollig blufspelletje van Alex Randolph. Hij is nu alweer bijna tien jaar geleden overleden, maar zijn spellen houden een tijdloos karakter. De eenvoud zal daar zeker aan bijdragen.

Kastdochters kwamen er deze maand niet op tafel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *