(G)een Essen vooruitblik

Geplaatst door

Laat ik het maar direct toegeven beste lezer: ik ben dit jaar lui geweest. Weinig blogs, niet een recensie en als klap op de vuurpijl kom ik nog eens met mijn verlanglijst voor Spiel aanzetten als het hele gebeuren alweer een dag aan de gang is (voor reguliere bezoekers dan). Maar voor mij niet, want ik ga morgen pas. Met minder dan 12 uur te gaan hierbij dus mijn eigen verlanglijst, al zal iedere spellengek dat pas lezen nadat hij/zij de eigen aankopen heeft gedaan.

Natuurlijk ga ik al deze spellen niet kopen en ik sluit niet uit dat ik met spellen thuis kom die ik van plan was links te laten liggen. Ik heb me dit jaar behoorlijk in kunnen houden met spellen kopen, maar morgen is mijn eigen Dwaze Dag en ken ik minder grenzen. Mijn Systeem 2 laat ik lekker thuis.

Wat viel me dit jaar op in de voorbeschouwingen? Zoals bijna iedereen maak ik natuurlijk dankbaar gebruik van het immense voorwerk van Eric Martin op BGG. Daar staat (bijna) niet één spel dat ik echt nodig heb, maar genoeg dat me leuk genoeg lijkt om te spelen en/of ongespeeld aan te schaffen. In een semi-willekeurige volgorde zijn dat de volgende:

Prosperity (reiner Knizia en Sebastian Bleasdale, Ystari)
De naam Knizia is voor mij doorgaans genoeg, helemaal als het om een middelzwaar spel gaat. In dat genre is hij met titels als Ra, Taj Mahal en Beowulf onovertroffen, maar de laatste jaren wat minder productief. Qin en Spectaculum vind ik leuk (en onderschat), maar ze zijn toch van een ander kaliber.

Russian Railroads (Helmut Ohley en Leonhard Orgler, Hans im Glück)
Treinenspellen vind ik interessant, maar niet als ze systematisch langer dan vier uur duren (u kent het genre). Deze auteurs zijn een legende bij liefhebbers van dat genre, maar hier schijnen ze een meer ‘europees’ spel afgeleverd te hebben: een werkverschaffer zonder grondstoffen. Ik ben benieuwd, maar kan eventueel wel op de Nederlandse versie wachten.

American Rails  (Tim Harrison, Quined Games)
Deze heb ik voorbesteld, dus die gaat zeker mee. Ook nog eens voor 27 euro, een prijs waar je tegenwoordig alleen nog een gepimpt kaartspel voor krijgt, zo beweren boze tongen. American Rails borduurt voort op Chicago Express, dat ik erg leuk vind, maar vermoedelijk ook nog niet helemaal begrijp. Eens zien of dit spel CE overbodig maakt.

Nauticus (Wolfgang Kramer en Michael Kiesling, Kosmos)
K&K en Kosmos staan voor één ding: degelijkheid. Bij de sommige kenners een oordeel alsof je een Opel koopt, maar ik speel liever iets betrouwbaars dan een schitterend ongeluk. Je weet dat je een minimum aan kwaliteit mag verwachten.

Kashgar (Gerhard Hecht, Kosmos)
De naam van de auteur zegt me niets, het principe van deckbouwen des te meer. Een vlot spelverloop en de grote geschiktheid voor twee spelers maken dit tot een van de spelen waar ik het meest naar benieuwd ben.

Glück Auf (Wolfgang Kramer en Michael Kiesling, Eggert/Pegasus)
Nog meer Duitse degelijkheid en nu nog eens met een mijnbouwthema ook. Er zal vast ook gestaakt worden in dit spel (of is dat meer iets voor Franse spellen?). Hun vorige mijnbouwspel, Cavum, had nog een beetje een onvoltooid gevoel, ik ben nieuwsgierig hoe dat bij Glück Auf gaat. Spelen als ik de kans krijg.

Rokoko (Matthias Cramer, Louis Malz en Stefan Malz, Eggert/Pegasus)
Een onvervalste euro met acties kiezen, werk verschaffen en veel rekenen. Kan interessant zijn, maar ook heel vervelend. De beschrijving schrikt me nog niet af, maar ik betwijfel of deze zomaar mee mag. Ik hoop het te kunnen proberen.

Yunnan (Aaron Haag, Argentum)
Ook hier geldt dat het waarschijnlijk om een rekenspel gaat, dat bovendien minstens drie spelers nodig heeft (met een variant voor twee spelers waarbij beiden met twee kleuren spelen, maar dat soort varianten wantrouw ik altijd een beetje). Aan de andere kant is dit wel de uitgever van het gortdroge maar schitterende Hanzesteden. Gelukkig heb ik mensen in mijn speelkring die van zowel rekenspellen als thee houden, dus daar moet ik maar op vertrouwen.

Sanssouci (Michael Kiesling, Ravensburger)
Een spel dat door de combinatie van leeftijdsgrens (8+), uitgever en spelidee bij veel liefhebbers waarschijnlijk weinig hoge ogen zal gooien. Maar als ik aan de omschrijving zie dat het een vlot en abstract tegellegspel van Kiesling is, denk ik direct: Wikinger! En laat ik dat nu een zeer onderhoudend spel vinden.

Koryô (Gun-Hee Kim, Moonster Games)
Dit spel kom ik op veel lijstjes tegen en de beschikbaarheid lijkt klein te zijn. Weinig kans dus dat ik dit bemachtig, maar je weet nooit. Een vlot kaartspel met speciale kaarteffecten dat uitstekend geschikt is voor twee spelers? Ik hoef niet meer te weten!

Tot zover mijn voorbeschouwing. Morgen rond deze tijd weet ik hoe de realiteit en de hoogte van de stapel spellen er uitzien.

Eén reactie

  1. Ach ja, beter laat dan nooit. Je vooruitblik die voor mij inderdaad achteraf kwam, was toch nog best aardig leesvoer. En nu zie ik uit naar je terugblik!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *