Prosperity

Geplaatst door

2-4 spelers
60-90 minuten
Auteurs: Reiner Knizia en Sebastian Bleasdale
Uitgever: Ystari (2013)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 5]

Het spel…

Iedereen weet: economische groei levert ons veel materiële welvaart op, maar gaat ten koste van klimaat en milieu. Hoe breng je die dingen in evenwicht en zorg je voor een maximale brede welvaart? Dat is het basisidee van Prosperity.

Het spel bestaat uit meerdere rondes, die de tijd van de jaren 70 van de vorige eeuw tot de jaren 30 van de huidige omspannen. In je beurt draai je een tegel van het lopende decennium om en voegt deze toe aan de voorraad. Op iedere tegel staat een gebouw of project dat verschillende zaken op kan leveren: energie, natuurschoon, geld, onderzoek of punten. Per decennium is er voor elk van deze categorieën een tegel die inkomen oplevert. Iedereen krijgt dat inkomen, waarna de actieve speler twee acties mag doen.

Met die acties kun je tegels uit de voorraad kopen, of als ze te duur zijn, jezelf ontwikkelen of geld nemen. Een vierde mogelijkheid is opgebouwde vervuiling opruimen. De tegels komen op je bord en hebben direct impact op je inkomen in de verschillende categorieën. Geld, onderzoek en punten zijn altijd positief, energie en milieu kunnen ook negatief zijn. Erg vaak zijn ze tegengesteld: een tegel die veel energie oplevert, zorgt meestal voor veel milieuschade. Een schonere natuur kost daarentegen weer veel energie. Wie teveel uitstoot en het milieu verwaarloost, kan geen punten meer scoren en zo de overwinning wel op zijn buik schrijven. Ach, was de echte wereld maar zo eenvoudig.

Het spel eindigt als de laatste tegel is omgedraaid en die speler nog twee acties heeft uitgevoerd. Dan is er nog een grote inkomensronde en wint de speler met de meeste punten.

…en de waardering

Het meest bijzondere aan Prosperity is misschien wel dat we behalve de naam van Knizia die van een co-auteur op de doos zien. Van alle honderden spellen die de spellendoctor heeft uitgebracht is Prosperity daarin uniek. Tegelijk zie je duidelijk zijn hand. Individuele beurten zijn bedrieglijk simpel en het spel speelt lekker snel.

De juiste tactiek is alleen minder simpel en hoe alles op elkaar ingrijpt is wat complexer dan we van hem gewend zijn. Dat is mogelijk de hand van Bleasdale geweest. Wie er ook verantwoordelijk voor was, de combinatie maakt Prosperity een soepel spel met pit. Je moet voortdurend belangen tegen elkaar afwegen en ook goed in de gaten houden wat je tegenstanders doen. Vooral in onderzoek en punten wil je niet teveel achterblijven, desnoods ten koste van energie en milieu. Maar maak het niet te bont, want de eindafrekening kan genadeloos blijken.

Als bonus is Prosperity ook met twee spelers erg goed te doen. De controle is wat groter, maar de interactie is er nauwelijks minder om. Wat mij betreft was dit een geslaagde samenwerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *