Rajas of the Ganges: Cards & Karma

Geplaatst door

2-4 spelers
30 minuten
Auteur: Inka en Markus Brand
Uitgever: Huch (2024)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Ik stel me altijd zo voor dat Inka en Markus Brand het perfecte spellenstel zijn. Waarschijnlijk spelen ze zelfs vaker een spelletje dan dat ze samen eten (laat staan andere activiteiten), al was het maar om al de spellen die ze bedenken samen te testen. Hun meest succesvolle reeks spellen zijn waarschijnlijk de Exit-escaperoomspellen. Maar inmiddels is ook hun derde Rajaspel verschenen. Na het bordspel en het dobbelspel is er nu de kaartversie.

Deze versie is ook de eerste die het zonder fysieke dobbelstenen moet doen. Ze zijn alleen nog ‘virtueel’ aanwezig, op een zijde van de kaarten. Op wat fiches na zijn kaarten dan ook het hoofdbestanddeel van het spel.

Afhankelijk van het aantal spelers leg je een aantal kaarten op tafel, waarna de spelers om beurten een kaart nemen. Dat kan op twee manieren: je kunt de kaart in je hand nemen als ‘dobbelsteen’. Die kant ligt onderop; je kunt aan de andere kant wel zien welke kleur de dobbelsteen heeft maar niet de waarde. Met de kaarten in je hand kun je die op tafel ook kopen, als je genoeg ogen van die kleur in je hand hebt.

Op de zichtbare kant van die kaarten staan de bekende onderdelen uit het spel: paleizen, schepen, tenten en karakters. Karakters geven je een speciale actie en leg je daarna af. Op de andere kaarten staat een combinatie van geld, roem en goederen. Telkens als je drie roem of zes geld hebt verdiend, draai je een van de zes scorekaarten die voor je liggen om, wat ook een bonus oplevert.

Winnaar is degene die er als eerste in slaagt alle scorekaarten om te draaien.

…en de waardering

Net als de voorgangers zit de kaartversie van Rajas of the Ganges goed in elkaar en speelt het ook met twee spelers uitstekend. Er is altijd wat leuks te pakken en je kunt je op meerdere dingen richten: paleizen door de roem, veel tenten en schepen om goederen te verkopen en af en toe het juiste karakter pakken.

Omdat er altijd wel wat te doen is hoef je minder op je medespelers te letten. Dat is bij de bord- en dobbelversie toch meer het geval, waardoor je regelmatig acties moet kiezen om te voorkomen dat je die misloopt, terwijl je eigenlijk liever iets anders doet. Heel af en toe komt het bij deze versie wel voor dat iemand een leuke kaart voor je weg snaait, maar dan is er altijd wel een andere leuke kaart om te pakken. Hoewel het nog steeds een genoeglijk spelletje is dat lekker wegspeelt, mist het daarmee net de pit van beide voorgangers.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *