2-4 spelers
20 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever:
Lego
(2009)
Het spel …
De welbekende lego-blokjes worden de laatste jaren bedreigd doordat het patent dat lego op deze blokjes had is afgelopen. Andere organisaties mogen de welbekende blokjes dus ook gaan maken. Wellicht is dit de aanleiding voor Lego geweest om nieuwe manieren te zoeken om hun blokjes aan de man te brengen. Deze zoektocht heeft in ieder geval geleid tot een experiment waarin spellen worden gemaakt van lego-blokken. Lego pakt het meteen groots aan en heeft tien titels op de markt gebracht. Voor Ramses Pyramid is samengewerkt met de spellengrootheid Reiner Knizia.
Voordat je het spel kan gaan spelen, wordt je stevig aan het werk gezet met de lego-blokjes. Een duidelijke stap-voor-stap-handleiding legt uit hoe je het bord op moet bouwen. Ik ben hier ongeveer een half uurtje met veel plezier mee bezig geweest.
Het spel zelf doet erg denken aan de Egypte-spellen van Ravensburger. Om het spel te winnen moet je als eerste bij de mummie van Ramses zien te komen en hiervoor moet je zijn mummie-leger weten te omzeilen. Om Ramses te winnen heb je geluk (dobbelsteen) nodig en een goed geheugen (memory-element).
Voordat de spelers beginnen aan het beklimmen van de piramide, lopen ze eerst een rondje rond de piramide. Tijdens dit rondje kan je gekleurde lantarentjes verzamelen die je later nodig hebt tijdens je klim omhoog. Soms kan je geen lantaren meer pakken omdat iemand anders je al voor is geweest en dan mag je in een tempel kijken welke kleur lantaren daar staat.
Nadat de spelers een rondje rond de piramide hebben gelopen begint de echte klim naar boven. Tijdens je beurt mag je maximaal net zo veel treden klimmen als je dobbelsteenworp. Je mag vervolgens blijven staan als je of weet in welke tempel de juiste kleur lamp staat of als je deze zelf bij je tent hebt staan. Op sommige zijden van de dobbelsteen staat ook nog aangegeven dat je een speciale actie mag uitvoeren: lampje stelen van een andere spelers, een deel van de piramide verdraaien of de mummie-soldaten laten bewegen. Dit laatste is de meest ingrijpende actie omdat mummies de akelige gewoonte hebben om archeologen van de piramide te gooien als ze op dezelfde trede staan. Je kan hierdoor de andere spelers dus behoorlijk dwars zitten. Het spel kan bovendien pas eindigen als er een aantal mummies aan de wandel zijn omdat je anders niet bij Ramses kan komen.
… en de waardering
Ik heb meer plezier beleefd aan het opbouwen van het prachtige speelbord dan aan het spelen van het spel zelf. De spelregels zijn onduidelijk en er zitten bovendien verschillen tussen de regels in de verschillende talen (de Duitse set lijkt het meest compleet). Lego heeft duidelijk meer ervaring met het opstellen van bouwinstructies dan met het opschrijven van spelregels.
Het spel zelf is ook niet echt leuk. Het gelukselement speelt een te grote rol en bovendien heeft de startspeler een te groot voordeel (zeker als je met drie of vier spelers speelt) doordat deze in de eerste fase van het spel altijd op locaties landt waar nog lantarens staan, terwijl de andere spelers een (grote) kans hebben om op een plek te landen waar niets meer is te halen.
Ik denk dat het idee om lego in te zetten voor spellen zeker mogelijkheden biedt, maar die komen met dit spel nog niet uit de verf. Het voordeel is wel dat als je het spel niet leuk vindt, je het materiaal altijd nog kan mixen met andere lego-blokken en je er gewoon lekker mee kan gaan spelen.