1-4 spelers
45-90 minuten
Auteur: Shei S. en Isra C.
Uitgever: Devir (2020)
Het spel…
Als je aan Moskou en Rusland denkt dan is de kans groot dat er een plaatje van de Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods voor je geestesoog verschijnt. Dit is de prachtige Russisch orthodoxe kathedraal met de torens met vrolijk gekleurde daken in prachtige patronen die aan het Rode Plein staat. Deze kathedraal is gebouwd in opdracht van Tsaar Ivan de Verschrikkelijke om een overwinning te vieren. Volgens een legende zou hij de architecten die deze kathedraal hadden ontworpen, blind hebben gemaakt om te voorkomen dat ze ooit nog iets mooiers zouden ontwerpen. In The Red Cathedral zijn de spelers de bouwers die door de architecten ontworpen kathedraal moeten zien te bouwen.
Aan het begin van het spel wordt het ontwerp van de kathedraal bekend gemaakt. Alle spelers krijgen vervolgens een eigen spelersbordje die hun bouwkeet voorstelt. Op dit bordje bewaar je bijvoorbeeld je grondstoffen (de ruimte is beperkt) en ornamenten die je kan gebruiken om de kathedraal te bouwen.
Als je met zijn allen een kathedraal gaat bouwen, is het handig om het werk een beetje te verdelen. In je beurt mag je altijd één actie uitvoeren en de eerste mogelijkheid is dan ook om een bouwdeel van de kathedraal te kiezen. Op het bouwdeel staat welke grondstoffen je nodig hebt om het te bouwen. Je legt dan op dit deel een vlag in jouw spelerskleur. Op elk bouwdeel ligt ook een upgrade-tegel. Zodra je een bouwtegel claimt, krijg je deze tegel en kan je die tegen betaling op je spelersbordje leggen waardoor een bepaalde actie beter wordt (daarover zo meer).
Vervolgens heb je natuurlijk de juiste grondstoffen nodig om het door jou gekozen bouwdeel te gaan bouwen. De tweede mogelijke actie is dan ook dat je grondstoffen gaat pakken. Centraal op tafel ligt een bord waarop een in vakjes verdeelde cirkel staat. Bij elk vakje staat een grondstof en op de rand liggen een aantal dobbelstenen. Als je grondstoffen wilt pakken dan kies je één dobbelsteen uit en verplaats je die net zo veel vakjes als het getal waarop hij ligt. Vervolgens pak je net zo veel grondstoffen als dat er dobbelstenen liggen op de plek waar de verplaatste dobbelsteen eindigt. Als je een kleur dobbelsteen hebt bewogen waarbij je een upgrade hebt gelegd op je bordje, krijg je ook nog de bijbehorende bonus. Als laatste gooi je alle dobbelstenen in het vak waar jouw dobbelsteen is geland over.
De derde en laatste actie die je kan uitvoeren is dat je de grondstoffen die je verzameld hebt gebruikt om te bouwen aan de kathedraal. Je mag iedere keer dat je dit doet drie grondstoffen uit je eigen voorraad gebruiken voor de bouw. Je mag deze over meerdere bouwdelen verdelen als je wilt. Als op een bouwdeel alle grondstoffen liggen die nodig zijn, dan draai je het kaartje om en krijg je punten en geld als dank voor de geleverde diensten. Naast het werken aan je eigen bouwdelen, kan je de kathedraal ook verfraaien met ornamenten. Elke speler heeft een mooie deur, een paar fraaie ramen en een kruis (voor op een toren). De basisprijs van zo’n ornament is niet zo hoog (één grondstof). Maar als je wilt, dan mag je voor deze ornamenten edelstenen inzetten en als je dit doet dan levert een ornament punten op.
Het spel is afgelopen zodra een speler zes bouwdelen heeft afgebouwd. Alle spelers krijgen dan nog één beurt en daarna wordt de kathedraal gewaardeerd. Eerst bepaal je daarvoor per toren hoeveel hij waard is op basis van het aantal afgebouwde delen en ornamenten. De speler die het meest heeft bijgedragen aan de betreffende toren krijgt de totale waarde van de toren, de nummer twee de helft en de nummer drie weer de helft van de helft. Op deze manier waardeer je alle torens en wie daarna de meeste punten heeft, wint het spel.
…en de waardering
De omschrijving van The Red Cathedral doet het spel geen eer aan. Als je het leest klinkt het als het zoveelste “verzamel grondstoffen en bouw dingen” spel. Maar daarmee doe je het spel tekort. The Red Cathedraal is namelijk een ontzettend leuk “verzamel grondstoffen en bouw dingen” spel.
Wat dit spel zo leuk maakt is dat het spel lekker snel wegspeelt omdat je telkens maar één actie mag doen, maar dat iedere beurt tegelijkertijd boeiend is omdat altijd meer wilt dan je kunt en je vaak moet je kiezen tussen verschillende interessante opties die er de volgende beurt misschien wel niet meer zijn. Tijdens het spel ben je daardoor lekker bezig, maar er zit ook nog een portie pit in de staart door de eindtelling. Ook daar moet je tijdens het spel dus rekening mee houden en dat geeft het spel nog een extra dimensie.
Of te wel, net als de Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods een uitzonderlijke kathedraal is, is The Red Cathedral een uitzonderlijk leuk “verzamel grondstoffen en bouw dingen” spel dat ik liefhebbers van wat pittiger spellen dan ook van harte aanbeveel.