Reef Encounter

Geplaatst door

2-4 spelers
60-120 minuten
Auteur: Richard Breese
Uitgever: QWG (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel …

Eten en gegeten worden. Daar draait het om in Reef Encounter. In 2004 was dit spel een van de hits van Spiel. De gelimiteerde oplage was al bijna uitverkocht voor de beurs begon. Degenen die een exemplaar hadden weten te bemachtigen, lieten vervolgens natuurlijk geen kans voorbij gaan om te benadrukken hoe geweldig leuk dit spel wel niet is.

In 2005 is Reef Encounter opnieuw uitgegeven door Quined Games. Het spel is onveranderd, maar de hele vormgeving is overgedaan. Was de eerste versie nog voorzien van afbeeldingen die rechtstreeks afkomstig hadden kunnen zijn uit een kinderboek, de nieuwe editie ziet er een stuk serieuzer en mysterieuzer uit.

Er is al veel geklaagd over de regels van Reef Encounter (de belangrijkste reden waarom het spel bij mij zo lang ongespeeld in de kast heeft gelegen) en dit is wat mij betreft helemaal terecht. Je moet je echt door de twaalf bladzijden regels worstelen, maar als je dat gedaan hebt, blijkt het spel eigenlijk helemaal niet zo moeilijk te zijn.

De spelers mogen iedere ronde kiezen uit tien acties. Door middel van deze acties bouwen de spelers op het variabele speelbord koraalriffen in verschillende kleuren die ze bewaken met hun eigen garnalen. Op een ander bord wordt voor iedere combinatie van koralen bijgehouden wie de sterkste is en dus over de andere soort heen mag groeien. Met een bepaalde actie kan je dit ook beïnvloeden.

Als het je lukt om jouw koraalrif over een ander rif te laten heen groeien dan krijg je deze blokjes waarmee je vervolgens allemaal erg leuke dingen kan gaan doen. Als je vindt dat je koraal groot genoeg is dan komt je papagaaivis langs om het koraal op te eten. Papagaaivissen eten nogal slordig en dus komt niet al het koraal in hun buik terecht, vier stukjes koraal gaan helaas verloren.

Het spel kan op verschillende manieren eindigen maar de meest waarschijnlijke manier is dat iemand voor de vierde keer koraal opeet. De andere spelers mogen dan nog één keer een stuk koraal opeten. De score van de spelers wordt vervolgens bepaald door het aantal verorberde koraalstukjes in de maag van je papagaaivis te vermenigvuldigen met de waarde die bepaald wordt door het aantal keer dat die kleur koraal sterker is dan een andere.

… en de waardering

Ik vind Reef Encounter een ontzettend goed spel. Er zijn zoveel manieren waarop je de verschillende acties kan combineren, dat je goed moet opletten dat je geen domme fouten maakt. Het is niet alleen belangrijk om een groot koraal te bouwen dat je goed verdedigt, maar je moet ook zorgen dat deze soort koraal aan het eind van het spel flink wat waard is. Het is veel lucratiever om een paar waardevolle koraalfiches te hebben veroverd dan veel minder waardevolle. Het zou niet voor het eerst zijn als daardoor degene wint die de minste fiches heeft. Dit spel is absoluut een aanrader voor de liefhebbers voor zware spellenkost. Voor gelegenheidsspelers en familiespelers is het minder geschikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *