Spel aan de Maas: 4 juli 2006

Geplaatst door

Spelers: Coen, Dagmar, Dirk Jan, Niek, Peter Hein en René

Gespeelde spellen:

Elfenland

Na twee maanden klussen in zijn nieuwe huis en zorgen voor zijn pasgeboren dochter kwam Peter Hein ook weer eens opdagen bij de spellenavond. Dezelfde avond maakte Coen zijn debuut. Samen met Dirk Jan en René kreeg hij eerst Tai Pan-les van Dagmar en Niek. Toen Peter Hein aankwam was het tijd om echt aan het spelen te gaan. Na het gebruikelijke gedoe van zes spelers (gaan we met z’n allen spelen of in twee groepjes van drie?) viel uiteindelijk de keuze op Elfenland van René, dat geschikt is voor zes.

Elfenland

Spelers: Coen, Dagmar, Dirk Jan, Niek, Peter Hein en René

Coen heeft thuis een grote massa spellen, maar de meeste daarvan zijn al wat ouder. Elfenland kende hij nog niet, maar de anderen konden het wel uitleggen. Omdat een gelijke stand vaak voorkomt, zeker bij zes spelers, werd direct maar met de variant van de geheime eindstad gebruikt.
Aan het begin waaierden de spelers direct alle kanten uit. De concurrentie om sommige fiches was groot, terwijl andere fiches minder in trek waren. Zo kon het gebeuren dat er soms wel vier zwijnenfiches in de aanbieding waren, terwijl iedereen op een draak of eenhoorn zat te azen.
Niek ging in de eerste ronde erg goed en bezocht maar liefst zeven steden. Dagmar en Dirk Jan deden het ook aardig. Niek werd nu als het grote gevaar gezien en werd daarmee het slachtoffer van boomstammen en verkeerde fiches op zijn (vermoedelijke) route. Aan de andere kant van het bord bouwde Dirk Jan stilletjes verder aan zijn mooie netwerk. Hij werd daarbij geholpen dat andere spelers in verschillende stadia van het spel dezelfde routes wilden volgen als hij met dezelfde vervoermiddelen. Dit scheelde hem weer bij het fiches plaatsen.
Uiteindelijk had Peter Hein bijvoorbeeld geen andere keus dan Dirk Jan te helpen als hij zich zelf niet dwars wilde zitten. Dagmar was nu in de woestijn in het centrum ook lekker bezig en zat daarmee en passant Niek ernstig dwars. Hij verloor daarmee het zicht op de overwinning, waar Dagmar nog wel dichtbij kwam.
Eindsteden of niet, uiteindelijk moesten de kaarten op handen toch nog weer dienen als de tiebreaker voor de eerste/tweede en derde/vierde plaats. De duidelijke achterblijvers waren Peter Hein en Coen, toevallig de spelers met de minste ervaring met het spel.
Iedereen vond het een leuk spel. Door de late start, extra uitleg en zes niet altijd even snelle spelers was het toch laat geworden en was er helaas geen tijd voor nog een spel.

Uitslag: Dirk Jan 19 (4 kaarten over), Dagmar 19 (0), Niek 18 (7), René 18 (4), Peter Hein 17, Coen 15
Waardering: Dagmar, Dirk Jan, Niek en René 4, Coen en Peter Hein 3½