Memostreet

Geplaatst door

2-4 spelers
20 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Ravensburger (2003)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Het is duidelijk dat Ravensburger de laatste tijd zo veel mogelijk verschillende doelgroepen wil aanspreken met hun spellen. Naast de nieuwe tweepersoonsserie zijn er ook twee nieuwe familiespellen uitgebracht. Time is money en Memostreet. De felle kleuren en casinostijl geven de doelgroep al een beetje aan.

Memostreet is een combinatie van Yathzee en Memory. Iedere speler krijgt een bordje voor zich dat erg lijkt op het oude vertrouwde yathzeeformulier. De bovenste helft is voor de getallen 1 tot en met 6, de onderste heft voor de straten en drie gelijken. Klinkt bekend he! Het verschil met Yathzee is dat er geen vijf maar overal drie van kunnen worden neergelegd. En dan natuurlijk dat niet de dobbelstenen bepalen hoe je er voor staat maar je geheugen.

Fiches met de getallen 1 tot en met 6 worden geschud en gesloten neergelegd. Als je aan de beurt bent leg je drie verschillende fiches open. Vervolgens moet je één of meerdere van deze fiches gebruiken. Stel je draait twee vijven om en een zes. Dan kan je twee vijven neerleggen en de zes laten liggen, je kunt ook één zes neer leggen. Als het rijtje van de vijf en de zes beiden bezet zijn kan je nog kijken of het rijtje van vrije keus nog beschikbaar is. Ja, die kennen we inderdaad ook al. Kan je helemaal niets dan moet je één van de fiches pakken en gesloten bij een rij leggen die nog beschikbaar was.

Dit is het wegstrepen van Yathzee. Iedereen kent nog ongetwijfeld de frustraties wanneer je Yathzee hebt weggestreept en je vervolgens vijf gelijke gooit. Nou dat is hier net zo. Als er eenmaal één of meerdere fiches bij een rij liggen mag je er later niet nog meer bij leggen. Net als bij Yathzee kan je bij de bovenste rijen een bonus krijgen als je gemiddeld er minstens twee hebt liggen. Om het iets makkelijker te maken zijn er ook jokers die je overal neer mag leggen. Het spel duurt tien ronden (er zijn ook tien rijen te vullen). De speler die na tien ronden de meeste punten verzameld heeft is de winnaar.

… en de waardering

Zoals uit bovenstaande beschrijving blijkt is Memostreet gewoon Yathzeeën met je geheugen. Dat is dan ook meteen het enige dat wat meer jeu aan het spel geeft. Als je medespeler geen zessen meer kan gebruiken en ze toch per ongeluk om draait kan een ander daar handig gebruik van maken. Leuk voor families met kleinere kinderen en ik denk ook dat het bij bejaardenhuizen aan kan slaan. Mensen die wat meer van een spel verwachten verwijs ik door naar het Alealabel van Ravensburger waar je dan wat meer van je gading zult vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *