Reiseditie Scrabble

Geplaatst door

In maart zag ik dat er een nieuwe reiseditie van Scrabble in de winkel lag. Niek en ik speelden tot dan toe met een magnetische reiseditie. Deze is helaas niet meer te krijgen (vooral lastig door alle letters die op vakanties niet mee retour zijn gekomen). Het formaat van deze magnetische reiseditie is ideaal. Hij is klein en licht genoeg dat je hem makkelijk meeneemt. Doordat hij magnetisch is kan je tijdens het spelen makkelijk de boel dichtklappen en ergens anders verder spelen. Je kan ook makkelijk even een woord opzij schuiven om te zien welke letters op verdubbelaars liggen. Het enige mogelijke minpuntje is wellicht dat de letters best klein zijn en dat sommige mensen daardoor het bord echt vast moeten pakken om het goed te kunnen zien.

Ik was nieuwsgierig naar de nieuwe reiseditie en aangezien Niek toen bijna jarig was heb ik hem cadeau gedaan (voor jullie medelijden met hem krijgen, hij heeft ook nog schandalig veel andere cadeaus gekregen die helemaal niets met mijn hobby’s te maken hebben). De reiseditie zat in een behoorlijk grote doos, maar ik had toen nog de hoop dat dat vooral lucht zou blijken te zijn (schijnbaar zijn er mensen die meer willen betalen als het spel in een grotere doos zit).

Inmiddels hebben we twee keer met de nieuwe reiseditie gespeeld en ons oordeel is niet mild. We vinden het absoluut geen verbetering ten opzichte van ons oude vertrouwde magnetische setje. De reiseiditie is gewoonweg te groot om makkelijk even mee te nemen. Je klikt de blokjes in een soort vakjes, maar zodra ze liggen kan je niet heel goed meer zien of er verdubbelaars onder liggen en moet je de letters weer weg halen. Dat is niet handig. De letterrekjes zijn ook niet handig. Je moet ze eerst openklappen (wat je niet door hebt) maar zelfs dan is het niet heel makkelijk om te schuiven met de letters op zoek naar een goed woord.

Ik vind het een gemiste kans van mattel dat ze een nieuwe reiseditie hebben ontwikkeld die slechter uitpakt dan hun vorige magnetische versie. Scrabble is voor mij het perfecte vakantiespel, maar dan wil je wel een spel dat je makkelijk mee kan nemen. Aan deze eis doet de nieuwe versie niet en daarom vind ik dat het eerder een andere editie van de standaard editie dan een reisspel. Dit jaar gaat bij ons het magnetische setje dus gewoon weer mee in de koffer.

7 reacties

 1. inderdaad, wij zijn ook al wat letters kwijt onderweg…
  hoewel je ziet vallen, vind je ze nooit meer terug 🙂
  jammer dat je niet gewoon een nieuw setje letters kan kopen, dan waren we weer vertrokken.

 2. inderdaad, wij zijn ook al wat letters kwijt onderweg…
  hoewel je ziet vallen, vind je ze nooit meer terug 🙂
  jammer dat je niet gewoon een nieuw setje letters kan kopen, dan waren we weer vertrokken.

 3. Jammer alleen dat je maar 7 blokjes hebt en meestal er maar 1 kunt "lenen" van het bord dus dat soort lange woorden zijn meestal onmogelijk!

 4. Tsja, betrapt! Niek had in zijn eerste vijf beurten al twee keer al zijn letters uitgelegd (50 bonuspunten per keer) terwijl ik opgescheept zat met de lastige letters (x,c,y) en dan komt er dat moment dat je zo kansloos achter staat dat je je lol ergens anders vandaan moet halen.

  Ik heb Nieks oma (een keurige dame en fanatiek scrabblelaar) overigens tot mijn grote verbazing ook wel eens een onbetamelijk woord zien leggen omdat ze er heel veel punten mee kon pakken.

 5. Welk een uitermate kleurig taalgebruik in de grote editie: 'lul', 'geneuk', … Dan krijgen woorden als 'hijgte' en 'pijp' andere ladingen, en begrijp ik ook opeens waarom je Scrabble zo leuk vind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *