Respect en Feedback

Geplaatst door

Gisteravond hadden we bij Spel aan de Maas een speciale gast. Spelontwerper Hans van Tol (also known as The Gamemaster) kwam ons kennis laten maken met de uitbreiding op de Ontembare Stad waar hij op dit moment aan het werkt. Ik ga natuurlijk niets verklappen over deze uitbreiding. Daar is het niet alleen nog veel te vroeg voor (de uitbreiding is nog steeds in ontwikkeling), maar ik wil ook zeker niet de brenger van andermans nieuws worden.

Ik moet tot mijn schande bekennen dat ik de Ontembare Stad nog nooit had gespeeld. Het staat al jaren op mijn to do lijstje, maar telkens waren er andere spellen die voordrongen. Ik was dus überhaupt wel benieuwd naar het spel.

Nadat Hans het spel had uitgelegd en al wat had verteld over de verschillende ontwikkelstappen, gingen we los. Het leuke van het spelen van een prototype is dat je mee mag denken over manieren om het spel beter en leuker te maken. En ideeën hadden we (Peter Hein, Jeroen en ik) genoeg. Hans had zelf ook nog een aantal piekerpuntjes die hij aan ons voor legde. Het spel werd dan ook regelmatig onderbroken door een fikse discussie over de verschillende opties. En de nabeschouwing deed niet onder voor de ellenlange verhalen die op dit moment over de EK-wedstrijden worden uitgezonden (met als enige verschil dat ik onze discussie wel boeiend vond maar het geouwehoer over voetbal niet).

Ik vond het heel knap van Hans hoe hij met onze reacties om ging. Het spel is per slot van rekening toch zijn kindje en hij heeft er al vele uren over na gedacht. Wij deden het spel voor het eerst en vonden meteen van alles en nog wat. Daar had hij ons ook om gevraagd, maar dan nog kan ik me heel goed voorstellen dat het best even slikken kan zijn als de ideeën je om je oren vliegen. Maar Hans bleef er rustig onder, legde uit waarom hij bepaalde keuzes had gemaakt als hij niets in onze suggesties zag en schreef andere punten op zodat hij kan kijken of hij ze in het spel wil verwerken. Ik weet dat ik minder goed ben in het incasseren van feedback (ik moet eerst even pruttelen en het laten bezinken en daarna kan ik pas toegeven dat er wellicht een kern van waarheid in zit).

En het spel zelf? Ik heb een leuke avond gehad. Het was gezellig en we waren lekker bezig. De Ontembare Stad beviel me beter dan ik van te voren had verwacht (op basis van alle commotie die ontstond toen dit spel de winnaar werd van de Nederlandse Spellenprijs 2005). Het spel heeft een stevige geluksfactor en omdat ik het spel voor het eerst deed was het moeilijk om hier mee om te gaan. Dat dit wel kan, blijkt wel uit het feit dat Hans het spel zelf bijna altijd wint (ook in dit potje lag hij mijlenver op ons voor) en het dus zeker niet zo is dat alleen het lot bepaalt wie wint. Dit spel wil ik zeker nog wel eens spelen.

Eén reactie

  1. Je hebt me nog nieuwsgieriger gemaakt dan ik al was! De uitgebreide variant vinden wij thuis leuker dan Kolonisten-kaal, dankzij de gebeurtenissen en de ‘zwaardkaarten’. Ligt de uitbreiding nog op schema voor het najaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *