Burgers’ Zoo

Geplaatst door

2-5 spelers
30-45 minuten
Auteur: Michael Schacht
Uitgever: 999 games (2008)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel …

In het geval van “merchandisespellen” is er vaak eerst het thema (een film, boek of één of andere hype) waar een spel bij wordt verzonnen. Vaak stelt het spel vervolgens weinig voor, al zijn er uitzonderingen (bijvoorbeeld In de Ban van de Ring of The Golden Compass). Bij Burgers’ Zoo is het precies andersom. Eerst was er het succesvolle Duitse spel Zooleretto en daarna pas de samenwerking tussen 999 games en Burgers’ Zoo.

Burgers’ Zoo en Zooleretto zijn nagenoeg dezelfde spellen. Burgers’ Zoo is alleen helemaal gerestyled en er is een kleine variant toegevoegd. Beide spellen zijn gebaseerd op het kaartspelletje Coloretto waarin het maken van rijtjes centraal staat. In de beide bordspellen gaat het niet om rijtjes, maar om gevulde verblijven in een dierentuin. En omdat iedere dierentuin maar een beperkt aantal verblijven heeft, kan iedere dierentuin maar een bepaald aantal soorten huisvesten.

Tijdens een spelersbeurt mag je kiezen uit drie acties. Op de tafel staan net zo veel transportwagens klaar als er spelers meedoen. Je mag tijdens je beurt een tegel trekken (met daarop beesten, geld of attracties) en dan kiezen op welke transportwagen je deze legt. Maar je mag ook in plaats daarvan één van de gereedstaande wagens pakken en de inhoud hiervan toevoegen aan je dierentuin in wording. Als laatste mag je een geldactie uitvoeren, waarmee je doorgaans dieren verplaatst van het ene verblijf naar het andere of wegkoopt uit de tijdelijke opslagplaats van je tegenstanders.

De spanning van het spel zit hem dus in het samenstelling van de transportwagens. Je hoopt dat op een wagen precies die dieren komen te liggen die in jouw dierentuin passen terwijl op de andere wagens dieren liggen die je tegenstanders nou net niet willen hebben (en hun dus strafpunten opleveren).

De speciale Burgers’ Zoo variant bestaat uit de mogelijkheid extra punten te verdienen door de diervriendelijkste dierentuin te worden. Dit doe je door de beesten een verblijf te geven waarin hun natuurlijk biotoop is nagebouwd. De gier en het dikhoornschaap wonen bijvoorbeeld het liefst in Bugers’ Desert, terwijl de kaaiman en het aardvarken in Burgers’ Bush willen wonen.

… en de waardering

Ik vind Burgers’ Zoo een geslaagde bewerking van Zooleretto (dat op zijn beurt weer een geslaagde vertaling is van het kaartspel Coloretto naar een bordspel). Het spelmateriaal sluit goed aan bij Burgers’ Zoo, zo zitten er bijvoorbeeld dieren in die ook in de dierentuin wonen en bovendien is het speelbord gebaseerd op de plattegrond van de dierentuin. De variant is grappig, maar de bonuspunten zijn te weinig om veel invloed te hebben op het eindresultaat. Het enige jammere vind ik (als Rotterdamse) dat het spel zich niet afspeelt in Diergaarde Blijdorp

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *