Coloretto

Geplaatst door

3-5 spelers
20-30 minuten
Auteur: Michael Schacht
Uitgever: 999Games (2003)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 5]

Het spel …

De kaartspellen van Michael Schacht kunnen nogal variëren in kwaliteit. Bij 999 games zijn Packhuys en Isis & Osiris van hem uitgegeven, bij Ravensburger vorig jaar Richelieu en Crazy Chicken. Vaak hebben zijn spellen Knizia-achtige trekken door te werken met reeksen verzamelen in combinatie met getallen of kleuren.

Coloretto zegt het al, deze keer moeten er kleuren verzameld worden. Er zijn zeven kleuren in het spel. Iedere beurt draait een speler één kaart van de dichte stapel om en legt deze bij één van de groepen op tafel. Er zijn altijd net zo veel groepen als spelers. Iedere beurt mag een speler kiezen voor het pakken van een groep kaarten of het openleggen van een andere kaart. De groepen zijn ‘vol’ als er drie kaarten bij liggen. Voor de drie kleuren waar je aan het eind van de ronde de meeste kaarten van hebt krijg je punten, voor de kaarten in andere kleuren strafpunten. Hierdoor kun je het spel erg beïnvloeden door bepaalde kaarten bewust wel of niet bij een bepaalde groep te leggen. Je kunt je tegenstanders op die manier voor moeilijke keuzes stellen. Uiteraard zijn er ook bijzondere kaarten zoals de kameleon die je voor iedere kleur mag gebruiken en kaarten met twee bonuspunten. Hoe meer kaarten je hebt van een kleur hoe meer punten ze per kaart opleveren. Volgens de spelregels moeten er vier ronden gespeeld worden. Gelukkig is dit voor het spelverloop niet nodig en kun je gewoon afspreken hoe veel ronden je wilt spelen.

… en de waardering

Coloretto is een geslaagd kaartspelletje van Schacht. Het is wel weer een typisch reeksenverzamelspel en daar moet je van houden. Leuk is wel de grote invloed die de spelers allemaal op het verloop van het spel hebben. Te behoudend spelen levert niet veel punten op. Gokken kan, maar wordt meestal beloond met extra strafpunten. Maar er zal maar net een kameleon om gedraaid worden…

Coloretto vind ik één van de leukste korte kaartspelletjes die er is. Dit komt doordat je betrokken bent bij elke zet die gedaan wordt omdat elke zet jouw keuzemogelijkheden verandert. Het is een heerlijk spelletje, waar je door goed op te letten wat de anderen sparen elkaar soms goed kan zieken en je soms de mazzel hebt om een voor jou zeer aantrekkelijk rijtje te creëren dat verder niemand hoeft. Kortom, dit spel hoort in elke spellenkast thuis omdat het een perfect kaartspel is om het laatste half uurtje van een spellensessie aan te besteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *