Spel aan de Maas: 13 juli 2004

Geplaatst door

Spelers: Anda, Dagmar, Hans, Niek, Peter Hein en Wendy

Gespeelde spellen:

Fürsten von Florenz
Funkenschlag
Loco

Hans had de spellenclub deze avond uitgenodigd en had een grote stapel klaarliggen. Helaas was geen van de spellen geschikt voor zes spelers, en leek Funkenschlag, dat Dagmar en Niek hadden meegenomen, te langdurig voor zes spelers. Daarom werd er in twee groepjes gespeeld, die zich over Funkenschlag en Fürsten bogen.

Fürsten von Florenz

Spelers: Anda, Hans en Peter Hein

Eindelijk dan. Voor Peter Hein was het inmiddels al zijn tiende keer dat hij dit fantastische spel mocht spelen. Voor Anda en Hans was het voor het eerst. Door de grote aantal keuzemogelijkheden was het voor de twee beginners dan ook even zoeken wat nu wel of niet gunstig was. Ze begonnen snel te bouwen aan hun vorstendommen, wat in het begin aardig wat punten opleverde. Hans wist een stevige koppositie in te nemen, maar vergat op het juiste moment wat geld achter de hand te houden om de noodzakelijke personagekaarten te verzamelen. Hierdoor hij verspeelde hij kostbare punten. Zijn Glöckenbauer aan het werk zetten leek een goede greep, maar de wijze waarop Peter Hein vervolgens onze hardwerkende mensen voor zich won en ze bloed, zweet en tranen liet getroosten om een dikke twintig punten te laten verdienen, was onnavolgbaar. Anda probeerde nog verwoed Peter Hein blut te bieden, die hierdoor 1200 florijnen voor een Gaukler moest betalen. Toch gaven de hardwerkende personages van Peter Hein uiteindelijk de doorslag. Anda en Hans bleven met veel mooie gebouwen achter, maar uiteindelijk bleek dit niet de overwinning te geven. Peter Hein wist met een ruime voorsprong het spel te winnen.

Uitslag: Peter Hein 63, Anda 54, Hans 45
Waardering: Peter Hein 5, Anda en Hans 4½

Funkenschlag

Spelers: Dagmar, Niek en Wendy

Funkenschlag is een nieuw spel van Friedemann Friese. Niek & Dagmar hadden het spel net het weekend ervoor al gespeeld en waren erg enthousiast, waarmee Wendy ook over de streep kwam.
Het spel ging redelijk gelijk op. Niek startte sterk maar verloor later weer flink terrein op de dames. Dat komt mede door het spelmechanisme waardoor degene die het hardste gaat, de laatste keuze heeft voor bijvoorbeeld grondstoffen die daardoor duurder zijn.
Dit is echter gedeeltelijk in te plannen. Wie de meeste centrales op het bord heeft wordt dat lot beschoren. Echter, je wilt zo snel mogelijk bouwen omdat je daar, mits je de centrales van energie kunt voorzien, het meeste geld mee verdient, dat je weer kunt inzetten om nieuwe dingen te kopen.
Het spel is afgelopen in de ronde dat iemand een zeventiende huisje bouwt. Winnaar is echter degene die in die ronde de meeste centrales van energie kan voorzien. Als een gek bouwen heeft dus geen zin!
Niek was gedurende de laatste ronde wat achterop geraakt qua centrales en kon daardoor goedkoop inkopen. In de laatste twee ronden scoorde hij echter veel geld waarmee hij zeventien centrales kon bouwen. Hij kon er echter maar zestien voorzien. Wendy had ook zestien centrales maar had niet de goede fabrieken om ze alle van energie te voorzien en kon er vijftien voorzien. Dagmar had zestien huisjes, maar kon ze wel alle zestien voorzien. Het kwam toen aan op de tiebreaker: het geld. Niek had nog net wat meer geld dan Dagmar en won daarmee het spel.
Het spel werd zeer hoog gewaardeerd. Het spel bevat vele elementen, een biedgedeelte, een Maharadja-achtige planningsroute voor op het bord, en nog wat originele elementen. Minpuntje is dat het spel onverwachts snel afgelopen kan zijn, wat een anti-climax op kan leveren. Bij vaker spelen is het einde waarschijnlijk wel beter in te schatten.

Uitslag: Niek, 16 (39 geld) Dagmar 16 (23 geld), Wendy 15
Waardering: Dagmar 5, Niek en Wendy 4

Loco

Spelers: Anda, Hans en Peter Hein

Omdat de trein van Anda en Peter Hein pas een halfuur later zou gaan, was er nog wel tijd voor een kort spelletje. Loco, een ?nieuw? spelletje van Reiner Knizia was uitstekend geschikt om het halfuurtje te vullen.
In het eerste spelletje speelde iedereen voorzichtig, en hield de hele hoge en hele lage kaarten voor zich. Ook werden alle kleuren ongeveer evenveel gespeeld. Niemand voelde er veel voor om een kleur al af te maken, terwijl andere kleuren nog weinig punten opleverden. Uiteindelijk lagen er alleen maar vieren en vijven bovenop, zodat de scoren vrij hoog uitvielen. Anda scoorde het meest, omdat zij zich erg op paars had geconcentreerd, een van de kleuren die vijf punten per fiche opleverde.
Het tweede potje verliep wat anders; van groen werden er eerst veel kaarten gespeeld, en van andere kleuren vooralsnog weinig. Peter Hein besloot dat hij zich ook maar wat meer moest toeleggen op bepaalde kleuren, en koos voor rood en geel. Dit pakte goed uit, want deze kleuren leverden veel punten op. Hans zat met blauw helemaal verkeerd, en Anda scoorde wederom weer aardig. Iedereen vond het een geslaagd spel in het genre van korte en luchtige spellen.

Uitslag 1e potje: Anda 32, Hans 27, Peter Hein 26
Uitslag 2e potje: Peter Hein 32, Anda 25, Hans 19
Waardering: Hans 3½, Anda en Peter Hein 3