2-4 spelers
45 minuten
Auteur: Michael Schacht
Uitgever:
999 Games
(2003)
Het spel …
Een specialisme van Michael Schacht zijn bordspellen met een relatief korte speelduur, die met eenvoudige regels toch aardig wat diepgang hebben. Het beste voorbeeld daarvan is waarschijnlijk Kardinaal & Koning, en ook Hanze valt in deze categorie. In Hanze verschepen de spelers goederen tussen verschillende Hanzesteden in en rond het Oostzeegebied. In iedere stad worden bij het begin een of twee goederenfiches in verschillende kleuren gelegd, waar één tot drie tonnen staan afgebeeld. Door van stad naar stad te varen kun je deze goederen in de ene stad inkopen en in een andere afleveren om punten te scoren. Maar alles heeft zijn prijs, zodat je je acties goed moet plannen.
Iedere speler begint het spel met drie daalders en enkele marktkramen in de steden. Tijdens je beurt kun je verschillende acties doen, maar maximaal een per stad. Je mag alleen een actie doen in de stad waar het schip staat. Het schip verplaatsen kost een daalder, en het schip mag alleen varen in de richtingen die op het bord aangegeven staan. Sommige steden zijn daardoor beter bereikbaar dan andere. In een stad kun je een goederenfiche kopen (indien aanwezig), marktkramen bouwen of goederen afleveren. Het kopen van een fiche kost een daalder, te betalen aan de speler die daar de meeste fiches heeft, en anders aan de bank. Wil je marktkramen bouwen, dan moet je een goederenfiche inleveren dat je nog niet hebt afgeleverd in een stad. Goederen afleveren kan alleen in een stad waar je marktkramen hebt. Daarvan moet je er dan een verwijderen.
Als er bijna geen goederen meer in de steden liggen, mag je aan het begin van je beurt voor een daalder alle lege plekken aanvullen. Voor het aanvullen maak je gebruik van vijf stapels met fiches. Als de laatste stapel wordt aangebroken, wordt de ronde nog uitgespeeld zodat iedereen even vaak aan de beurt is geweest. Je scoort punten met verscheepte goederen (afhankelijk van het aantal tonnen op de fiches) en de marktkramen die nog op het bord staan. De speler met de meeste punten wint.
… en de waardering
Het leuke van Hanze zit in het beheren van je verschillende hulpbronnen: daalders, marktkramen en (onverscheepte) goederen. Omdat je deze hulpbronnen voor verschillende doeleinden kunt inzetten en je de ene nodig hebt om de andere te krijgen, grijpt alles op ingenieuze wijze in elkaar. Een klein nadeel is dat de geluksfactor in het aanvullen van de fiches soms storend kan zijn. Omdat je maar beperkt kunt varen en kopen in een beurt, kun je soms flinke pech hebben met het aantal tonnen op de fiches die binnen je bereik liggen. Weinig tonnen betekent weinig punten. Al met al is Hanze een leuk spel, waarvan ik absoluut niet begrijp dat het niet eens de lijst met aanbevolen spellen van de Spiel des Jahres heeft gehaald. Voor vier pionnen komt het net te kort, maar het is zeker een hele dikke drie.