Spel aan de Maas: 20 juli 2004

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dagmar, Hieke, Linda, Niek, Peter Hein, Wendy en Willemien

Gespeelde spellen:

Puerto Rico het kaartspel
Lords of Creation
Elfenkoning
Frank’s Zoo

Na enige onduidelijkheid over de locatie waren het uiteindelijk weer Dagmar en Niek die als gastvrouw en ?heer optraden. Ondanks diverse vakanties waren er toch nog acht spelers aanwezig. Peter Hein kwam wat later, de rest begon alvast met het Puerto Rico kaartspel en Lords of Creation.

Puerto Rico het kaartspel

Spelers: Bas, Hieke, Linda en Wendy

Het Puerto Rico kaartspel is gebaseerd op het veel geprezen bordspel. Bas had het al een keer gedaan en wilde het nog wel eens doen, de anderen kenden het nog niet, maar wilden het wel eens proberen.  Daar het een vrij simpel spel is en het overeenkomsten heeft met het bordspel, dat allen al kenden, was het snel uitgelegd.
Bas had al snel het Aquaduct (1 extra productie) en het Handelsstation (1 extra verkopen) en kon daardoor veel omzetten.  Een toren (12 ipv 7 kaarten overhouden) werd dan ook snel noodzakelijk.  Hieke ging eerder voor grotere productiegebouwen, die ze sneller had dan Bas, en een Bibliotheek (verdubbelde privileges).  Verder schoof ze heel wat kaarten (uiteindelijk 6) onder haar kapel.  Linda ging ook voor de Bibliotheek, en kon met een Steengroeve (1 korting op paarse gebouwen) en een Werkplaats (1 kaart na het bouwen van een paars gebouw) makkelijk veel paarse gebouwen maken.  Ze had echter nauwelijks productiegebouwen en daardoor weinig inkomsten.  Wendy had net als Hieke een Kapel en liet vaak handelaarsfases aan zich voorbijgaan om later kaarten uit haar Marktstand te halen (1 kaart als je 2 goederen verkoopt).
Tegen het eind werd het tijd om bonus gebouwen te bemachtigen.  Bas vergaarde een Triomfboog (4/6/8 punten voor 1/2/3 monumenten) en een Paleis (1 punt per 4 punten), Hieke een Triomfboog en Wendy een Raadhuis (1 punt per paars gebouw).
Men vond het wel een leuk spel, maar met erg weinig interactie, hetgeen vooral bij Linda de waardering drukte.  Het bordspel is daar beter in. Met dank aan Spelmagazijn, waar ik de namen van alle gebouwen kon terugvinden.

Uitslag:
Bas: 22 (gebouwen) + 6 (Triomfboog) + 7 (Paleis) = 35
Hieke: 22 (gebouwen) + 6 (Kapel) + 6 (Triomfboog) = 34
Wendy: 13 (gebouwen) + 3 (Kapel) + 7 (Raadhuis) = 23
Linda: 22 (gebouwen) = 22
Waardering: Wendy 4½, Bas en Hieke 4, Linda 3

Lords of Creation

Spelers: Dagmar, Niek en Willemien

Het spel Lords of Creation is van de kleine speluitgever Warfrog en werd Niek & Dagmar aangesmeerd in Utrecht door een enthousiaste Ronald onder het mom van een leuk nieuw Risk-achtig strategiespel.
Willemien had wel zin om dit spel ook te proberen, dus werd van start gegaan. Hoewel de achterkant van de doos het spel beschrijft in het Engels, Duits en Nederlands, zijn de spelregels alleen in het Engels en Duits. Beetje vreemd.
In het spel gaat het om het verkrijgen van zoveel mogelijk punten voor je barbarenschijfjes (1 punt), geciviliseerde schijfjes (2 punten)en altaren (3 punten). Je start met het plaatsen van je ?soldaten? c.q. barbaren op landtegeltjes die uit verschillende terreinvormen bestaan (hills, forest, graslands en islands). Voorwaarde voor het plaatsen zijn handkaarten die je uit de trekstapel trekt. Je kunt na het plaatsen ook een gevecht aangaan met je medespelers. Dit gevecht wordt à la Risk uitgevoerd met dobbelstenen al is de aanvaller nu iets meer in het voordeel. Later kun je barbaren (van jezelf of je medespelers) opwaarderen naar geciviliseerde burgers, waarna ze echter niet meer kunnen aanvallen. Tot slot kun je nog een altaar bouwen, hetgeen nog wat extra punten oplevert.
Volgens de spelregels eindigt het spel op twee manieren, als alle kaarten van de stapel op zijn of als twee of meer spelers dezelfde kaart uitspelen terwijl iedereen aan de laatste zeven kaarten bezig is.
De werkelijke reden dat het spel vaak echter eindigt is dat op een gegeven moment alle barbaren opgewaardeerd zijn tot burger en dus niet meer kunnen aanvallen?
In het begin voerde Dagmar en Niek wat onderlinge gevechten uit, terwijl Willemien zelfstandig aan het bouwen was.
Nadat het spel na anderhalf uur nog steeds pas op een derde van de kaarten was, werd besloten dat er nog tien minuten zou worden doorgespeeld en dat dan een vierde eindevariant zou gelden (tijdslimiet).
Niek had in de laatste ronde nog een grote aanval kunnen plaatsen, waarmee hij Willemien net van de eerste plaats wist te houden.
Iedereen vond de interactie tegenvallen en het spel lijkt eeuwen te kunnen duren. Doordat het spel op zich nog wel werkt, krijgt het niet de allerlaagste waardering, maar veel meer niet.

Uitslag: Niek 28, Willemien 27, Dagmar 16
Waardering: Niek, Dagmar en Willemien 2

Elfenkoning

Spelers: Bas, Peter Hein en Wendy

Peter Hein was inmiddels ook aangekomen, en terwijl de anderen nog aan het spelen waren verdiepte zich in de regels van Edel, Stein & Reich. Het was alweer een tijdje geleden dat hij het voor het laatst gespeeld had, dus dat was wel nodig. Maar van spelen kwam het niet, omdat het waarschijnlijk te lang zou duren. Als alternatief stelde hij Elfenkoning voor, dat Bas en Wendy wel wilden spelen. Hieke en Linda waren inmiddels weer vertrokken.
Bas en Wendy hadden Elfenkoning al eens eerder gespeeld, maar dat was alweer een tijdje geleden. Peter Hein legde het nog even uit en begon als startspeler. De eerste ronde werden er aardig wat dieven gespeeld, en hier en daar ook een hindernis. In de reisfase kwam niemand erg ver, Wendy verdiende met 22 goudstukken nog het meeste geld. In de tweede ronde speelde ze een eiland bij Peter Hein, die daardoor niet ver kon reizen. Toen Bas er ook nog eens een zeemonster op speelde was duidelijk dat niemand er langs zou kunnen. Peter Hein kon zo niet meer dan één gebied bereiken, waar hij nog wel een goudkaart had liggen. Wendy en Bas speelden de pijlkaart, om optimaal te kunnen profiteren van hun goudkaarten.
Peter Hein sloeg zijn slag in de derde ronde. Hij had in de tweede ronde maar één reiskaart gespeeld, en zijn hand was nog vol. Nu gooide hij overal hindernissen en dieven neer, waar vooral Bas veel last van had. Zijn inkomsten vielen dus tegen. Wendy had op haar beide gebieden een goudkaart gespeeld, en reisde heen en weer. Peter Hein had nu zoveel reiskaarten dat hij in totaal anderhalf rondje kon reizen, en als eerste de bonus van tien goudstukken verdiende. In totaal scoorde hij er meer dan vijftig, waardoor hij Wendy net voor bleef in de eindscore.
Iedereen vond het een leuk spel, al waren Bas en Wendy wel van mening dat je erg afhankelijk bent van de kaarten die je trekt. Vooral een gebrek aan goudkaarten kan je veel inkomsten kosten.

Uitslag: Peter Hein 72, Wendy 69, Bas 57
Waardering: Peter Hein 4, Bas en Wendy 3½

Frank?s Zoo

Spelers: Bas, Dagmar, Niek, Peter Hein, Wendy en Willemien

Elfenkoning en Lords of Creation waren min of meer gelijktijdig afgelopen dan wel afgebroken, en iedereen was nog wel in voor een afsluiter. Peter Heins voorstel voor Take5! vond weinig weerklank, dus nam Willemien een kijkje in de kast van Dagmar en Niek. De keuze viel uiteindelijk op Frank?s Zoo.
Dagmar mocht de eerste ronde uitkomen, en was ook als eerste door haar kaarten heen. Ze speelde de tweede ronde samen met Bas. Wendy/Willemien en Peter Hein/Niek waren de andere teams. Niek stelde zijn teamgenoot Peter Hein ernstig teleur door voor de tweede keer als laatste uit te gaan. Omdat Peter Hein ook pas vierde was, stond Niek nog steeds op slechts drie punten. Bas en Dagmar hadden er nu allebei veertien, dus meer dan een ronde zou er niet meer gespeeld worden.
Nu was het Wendy die met Niek zat opgescheept. Ze vreesde dat haar hetzelfde zou overkomen als Peter Hein, toen Niek drie olifanten uitspeelde, maar bleef zitten met een enkele mug. Dit kwam Niek op een standje te staan, maar hij maakte alles goed door nu wel glansrijk als eerste uit te zijn. Het nieuwe team Bas/Willemien draaide erg goed door als tweede en derde uit te gaan. Het team Dagmar/Peter Hein deed het nu niet zo best, waardoor Dagmar naar een vierde plaats zakte. Bas had met tien punten een goede derde ronde gemaakt, en was de duidelijke winnaar.

Uitslag: Bas 24, Wendy 19, Willemien 18, Dagmar 17, Peter Hein 14, Niek 10
Waardering: allen 3½