Foodie

Geplaatst door

3-5 spelers
45 minuten
Auteur: Alan Moon en Aaron Weissblum
Uitgever: 999 Games (2003)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel …

Luchtige kaartspelletjes die als afsluiter kunnen dienen voor een spellenavond, er zijn er inmiddels ook in het Nederlands velen van. Maar ze zijn niet altijd even leuk. Dit auteursduo heeft een grote reputatie op het gebied van bordspellen. Onder andere San Marco, Capitol, Oase en Eiszeit hebben zij op hun naam staan. Dit keer hebben ze zich dus aan een kort kaartspelletje gewaagd.

In Foodie (bij Abacusspiele uitgebracht onder de naam King Lui), zit je aan tafel met Lodewijk de 14e. Zoals iedereen weet hield hij wel van een Bourgondisch maal, desnoods zorgde kietelen met een veertje er voor dat er nog wel een gang gegeten kon worden. De koning heeft dus nooit teveel, sterker, waag het niet meer te eten dan de koning! Hoogst ongepast en dat zal dan ook bestraft worden. Iedere speler serveert een gang van dit diner. Je legt twee keer zoveel kaarten op tafel als er spelers zijn. Op deze kaarten staan verschillende gerechten. Worden er kaarten met dezelfde gerechten omgedraaid dan worden die deze gang bij elkaar gelegd. Eerst kiezen de spelers of ze één van de openliggende gerechten willen eten of een dichte kaart van de stapel willen pakken. De kaarten die overblijven gaan naar de koning. Er is nog een gast aanwezig bij dit diner. Het draakje Emerald, in een ander spel bij zijn moeder weggekaapt. Met een Emeraldkaart kan je bij de koning gaan bedelen. Je mag dan één kaart bij de koning weg halen. Dit kan voor mensen die precies evenveel als de koning hadden genomen erg vervelende gevolgen hebben.

Aan het eind van het spel wordt er gekeken wat de koning allemaal verorberd heeft. Heeft een speler meer dan de koning gegeten van een bepaald gerecht dan krijgt hij daar geen punten voor. Voor gerechten waarbij men zich bescheidener dan Lodewijk heeft opgesteld bepaalt het aantal borden dat bij de koning ligt het aantal punten voor één kaart van dit gerecht.

… en de waardering

Foodie voldoet niet aan de hoge eisen die Moon en Weisblum aan hun bordspellen stellen. Maar dat hoeft ook niet, het gaat om een heel ander genre spel. En als kaartspelletje is het erg geslaagd. Er zitten gokelementen in, je kunt andere spelers pesten en verder heb je ook een dosis geluk nodig. De speelduur is maar een kwartiertje en daarmee voldoet het aan alle ingrediënten die je nodig hebt voor een kort afsluitend kaartspelletje.

Foodie is een degelijk kaartspelletje. Het is eenvoudig genoeg om snel uit te leggen, duurt maar een kwartiertje, maar bevat genoeg diepgang om het leuk te houden. Een heerlijk spel dus om je hersens bij te laten afkoelen aan het eind van een zware spellenavond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *