Spel aan de Maas: 6 juli 2004

Geplaatst door

Spelers: Anneke, Dagmar, Dirk Jan, Jacqueline, Jorrit, Hieke, Niek, Peter Hein, René en Wendy

Gespeelde spellen:

Oase
Hansa
Coloretto
Einfach Tierisch
Frank’s Zoo

De zomervakantie was net begonnen. Jacqueline had haar dochter Anneke mee genomen om ook eens te komen spelen. De andere spelers hadden al een spel gekozen (Hansa) dus er moest een spel voor vijf personen gevonden worden. Jacqueline en Anneke vinden het vooral leuk om nieuwe spellen uit te proberen dus werd begonnen met Oase.

Oase

Spelers: Anneke, Dagmar, Jacqueline, Niek en Wendy

Na een korte uitleg begon iedereen al snel mooie aanbiedingen te maken. Vooral Niek en Anneke leken elkaars kaarten erg te waarderen waardoor het belangrijkste fiche van één vaak tussen deze twee spelers wisselde. Dit leverde hun veel extra acties op. Niek had vooral veel grote gebieden op het bord, Anneke grossierde in grotere invloed door fiches. Jacqueline had van alles wat, maar kon nergens echt groot in worden. Dagmar had aardig wat kamelen en ook wel velden op het bord maar helaas alleen van geel fiches achter de hand. Wendy was vooral actief in de woestijn en had op het bord een paar kleinere gebieden, waar ze dan ook een paar bijbehorende fiches bij had. Maar gedurende het spel was al duidelijk dat vooral Niek goed ging. Die fiches van Anneke vielen iets minder op, maar hadden leverden uiteindelijk wel veel punten op. Al was het niet genoeg om Niek van de overwinning te houden. De andere drie spelers waren dicht bij elkaar in de buurt gebleven. Iedereen had wel plezier gehad tijdens het spelen en het spel werd dan ook redelijk goed gewaardeerd.

Uitslag: Niek 104, Anneke 83, Wendy 59, Jacqueline 58, Dagmar 54
Waardering: Anneke, Niek en Wendy 4, Dagmar en Jacqueline 3

Hansa

Spelers: Dirk Jan, Hieke, Peter Hein en René

Peter Hein had Hansa weer meegenomen. Dirk Jan, Hieke en René kenden het niet en wilden het wel eens proberen. Er was in het begin nog wat verwarring over de kosten van verschillende acties, maar na een paar beurten was dat wel duidelijk. Peter Hein hoopte natuurlijk dat zijn ervaring een voordeel zou zijn, maar het geluk hielp hem ook een handje. In zijn beurt stond het schip vaak zo dat hij gemakkelijk verschillende fiches van dezelfde kleur kon inkopen, en in één beurt weer kon verschepen in een andere stad. Dit kostte hem natuurlijk wel wat marktkraampjes, maar omdat op veel fiches drie tonnen stonden klaagde hij niet. Dirk Jan investeerde juist veel in het plaatsen van marktkramen, en maakte zijn voorraad zelfs op. Verschepen deed hij minder. Hieke en René zaten er een beetje tussenin, maar moesten noodgedwongen vaak genoegen nemen met verschepen van enkele tonnen.
Doordat Peter Hein vaak gunstig kon inslaan en verschepen zag hij nooit de noodzaak om de goederen weer aan te vullen. Het vuile werk liet hij over aan de anderen, die dat allemaal dan ook een paar keer deden. Nadat Dirk Jan voor een laatste keer bijvulde en alleen hij en Hieke nog aan de beurt kwamen, was het ook geen verrassing dat Peter Hein met zijn grote stapel verscheepte goederen gewonnen had. Dirk Jan had als enige in iedere stad marktkramen (maar helaas voor hem nergens een monopolie), en eindige net voor René als tweede. Iedereen vond het een leuk spel, al was de geluksfactor in het bijvullen van de goederen deze keer wel duidelijk aanwezig.

Uitslag: Peter Hein 52, Dirk Jan 35, René 34, Hieke 26
Waardering: René 4, Dirk Jan, Hieke en Peter Hein 3½

Coloretto

Spelers: Anneke, Dagmar, Jacqueline, Niek en Wendy

Na Oase er nog tijd voor een kort spelletje. Jacqueline en Anneke hoopten een nieuw spel te vinden dat je goed mee kan nemen op vakantie en dat ook nog leuk is met z?n tweeën Nu werd dat met vijf mensen moeilijk, maar voor een kaartspelletje als Coloretto is altijd plaats in de koffer. Er werd een rondje gespeeld, waarin Dagmar de meeste punten scoorde.

Uitslag: Dagmar 32, Jacqueline 31, Niek 23, Anneke 22, Wendy 17
Waardering: Dagmar en Niek 4, Jacqueline 3½, Anneke en Wendy 3

Einfach Tierisch

Spelers: Dirk Jan, Hieke, Peter Hein en René

Na Hansa was er nog wel tijd voor een kort spelletje. Peter Hein had ook Einfach Tierisch meegenomen, een nieuw veilingspelletje van Knizia. Dirk Jan had het doosje al geïnteresseerd opgepakt, en de keuze was snel gemaakt.
In Einfach Tierisch worden verschillende dieren geveild. Sommige leveren punten op, en gaan naar de hoogste bieder. Sommige kosten punten, en gaan naar de speler die als eerste past. Deze speler mag vervolgens als enige zijn bod houden. Al te grof bieden is niet verstandig, want wie aan het einde van het spel de minste muizen over heeft (de munteenheid waar je mee biedt), verliest automatisch.
Peter Hein mocht als jongste speler beginnen, maar bood voorlopig voorzichtig. Dirk Jan en Hieke kregen direct enkele hoge dieren te pakken, Peter Hein en René moesten zich met minder punten tevreden stellen. Maar toen kwam de pechvogel langs. Deze kaart zou Dirk Jan en  Hieke veel punten kosten, dus pasten ze maar niet. Peter Hein hoefde niet zoveel punten in te leveren, dus toen iedereen een bod had gedaan besloot hij te passen. De volgende twee negatieve dieren gingen naar Hieke, die daarmee veel muizen bespaarde, maar ook punten inleverde. Gelukkig voor haar kon ze voor het einde nog wat punten scoren. Toen het spel afgelopen was, had Dirk Jan de hoogste score. Helaas voor hem had hij ook de minste muizen over, zodat de winst naar Hieke ging. Hij vond de straf voor het teveel bieden te zwaar, wat zijn waardering drukte. René is niet zo?n liefhebber van biedspelletjes en gaf het ook een matige waardering. Hieke en Peter Hein waren nog wel positief.

Uitslag: Hieke 8, Peter Hein 7, René 6, Dirk Jan –
Waardering: Peter Hein 3½, Hieke 3, Dirk Jan 2½, René 2

Frank?s Zoo

Spelers: Anneke, Dagmar, Jacqueline, Jorrit, Niek en Wendy

Tijdens het eerste rondje Coloretto was Jorrit binnen gekomen om Wendy op te halen. Besloten werd om na dit rondje een rondje Frank?s Zoo te spelen, zonder teams en direct met egels en leeuwen. Netto scoorde bijna niemand punten op deze beestjes, waardoor de volgorde van uitgaan ook de uitslag bepaalde. Welk spel nu uiteindelijk voor de vakantie door moeder en dochter is aangeschaft is een verrassing gebleven…

Uitslag: Wendy 6, Dagmar 5, Anneke en Jacqueline 4, Jorrit 2, Niek 0
Waardering: Anneke 4½, Wendy 3½, Dagmar, Jacqueline en Niek 3, Jorrit 2