Spel aan de Maas: 29 juni 2004

Geplaatst door

Spelers: Anda, Dagmar, Hieke, Niek, René en Wendy

Gespeelde spellen:

Shark
Sumo
Hick Hack in Gackelwack

Wendy ontving de spellenclub voor het eerst in haar nieuwe huis. De locatie was niet helemaal onbekend omdat ze voor haar vertrek naar Trinidad in dezelfde straat had gewoond. Nadat ze een tour had gegeven om haar paleis te laten zien werd er in haar spellenkast gezocht naar een spel voor zes. De keus viel op Shark.

Shark

Spelers: Anda, Dagmar, Hieke, Niek, René en Wendy

Hieke had spontaan aangeboden om de bank te zijn tijdens de uitleg in de hoop daardoor wat extra cash achterover te drukken. Tot haar grote schrik had ze daar alleen geen tijd voor omdat ze constant aan de bak moest om mensen van dividend, koerswinst of aandelen te voorzien. Ze mocht hierdoor wel beginnen en dat pakte goed uit. Aan het begin van het spel had iedereen een aandeel mogen kiezen en Hieke en Anda waren voor geel gegaan. Beide gooiden ze dit aandeel ook meteen en kochten ze hier extra aandelen van. Hierdoor werd het aandeel al snel zo duur dat de andere spelers dit niet meer konden kopen. Omdat de aandelen waar de rest in investeerde nog zo goedkoop waren konden de kapitaalkrachtige dames daar ook nog flinke stapels van inslaan. Rood bleef lang goedkoop, waardoor de achterhoede hier maar in ging investeren. Helaas was dit geen goede zet want Anda wist met een goed geplaatste blauwe onderneming de hele keten rode ondernemingen van het bord te stoten. Hierdoor gingen Dagmar en Wendy over de kop. Gelukkig duurde het spel niet heel lang meer omdat er ontzettend vaak geel werd gegooid, waardoor de rijken rijker werden en het spel eindigde omdat de gele huisjes op waren. Het spel was niet echt goed bevallen. De indruk bestond dat het spel met zes spelers niet goed uit de verf komt omdat de startspelers een voordeel hebben. Omdat in dit potje er ook nog eens van het begin af aan veel geel was gegooid (de kleur waar de startspelers in hadden geïnvesteerd), was de voorsprong aan het begin van het spel eigenlijk bepalend voor de rest van het spel. Met minder spelers is Shark een leuk, spanend spel, maar met zes spelers was het niet echt leuk geweest. Dit verklaart ook de lage waardering.

Uitslag: Anda 171.000, Hieke 162.000, Niek 75.000, René 42.000, Dagmar ?7.000 en Wendy ?12.000
Waardering: Anda 3, Niek en Hieke 2½, Wendy, Dagmar en René 2

Sumo

Spelers: Dagmar en Wendy

Toen Dagmar en Wendy uitgeschakeld waren bij Shark besloten ze tot een potje Sumo. Bij dit spel moet je met behulp van bewegingskaarten de tegenspeler van het bord zien te duwen. In het begin hadden de dames niet de juiste kaarten en gebeurde er dus weinig meer dan dat ze naar elkaar toeliepen en een beetje om elkaar heen draaiden. Dagmar stond gevaarlijk aan de rand van het bord, terwijl Wendy zich nog veilig in het midden waande. Plotseling viel Wendy echter aan met een goed gerichte kimedashi die helaas voor haar werd overgenomen door Dagmar met een tsuridashi (omdat Dagmar een kaart met een lager nummer had mocht haar actie eerste gespeeld worden). Dagmar slingerde vervolgens zonder medelijden de hoogzwangere Wendy met een fraaie zwaai van het bord en won daardoor het potje. Haar jarenlange vechtsportervaring had haar geen windeieren gelegd! Ipon sorro maté! Het spel zelf stelt niet zo veel voor, maar de rubberen sumopopptjes waren in de smaak gevallen en leverden een halve bonuspunt op bij de waardering.

Waardering: Dagmar en Wendy 1½

Hick Hack in Gackelwack

Spelers: Anda, Dagmar, Hieke, Niek, René en Wendy

Shark en Sumo waren ongeveer tegelijkertijd afgelopen en daarom werd er nog gezocht naar een afsluiter voor zes. Gekozen werd voor Hick Hack in Gackelwack. Dit spel wordt juist leuker als je met meer mensen speelt omdat er dan vaak strijd ontstaat over het voer. Dat bleek ook dit keer het geval te zijn. Daardoor is het bij iedere kaart die je speelt spannend of het gaat lukken. René had lekker veel vossen en haalde daarmee veel lekkere vogels binnen. Zijn voorsprong viel niet zo op omdat hij maar matig scoorde bij de graanblokjes. Uiteindelijk won hij met slechts één punt voorsprong op nummer twee, Hieke. De strijd om de op-één-na-laatste-plaats was ook buitengewoon fel omdat Wendy geen drie spellen op een rij wilde verliezen. Niek vocht met alles wat hij waard was, maar dit bleek niet genoeg te zijn, zodat Wendy de avond toch nog met een positieve spiraal kon afsluiten. De waardering was tenslotte bijna unaniem goed. Alleen Niek liet zich kennen door een verliezersaftrek toe te kennen.

Uitslag: René 39, Hieke 38, Anda 31, Dagmar 26, Wendy 18, Niek 17
Waardering: René, Hieke, Anda, Dagmar en Wendy 4, Niek 3½