Richelieu

Geplaatst door

2 spelers
15 minuten
Auteur: Michael Schacht
Uitgever: Ravensburger (2003)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel …

Goede tweepersoonsspellen verkopen meestal behoorlijk. Vandaar dat Ravensburger een speciale serie spellen is begonnen onder de noemer: Fun for 2. Richelieu is alweer het tweede spel van maker Michael Schacht in deze serie. Crazy Chicken was ook van zijn hand. Beter bekend is hij als ontwerper van het spel Packhuys.

Waar het spel over gaat doet er eigenlijk helemaal niet toe. Dit is typisch zo’n abstract verzamelingenspel waar voor de vormgeving een sausje overheen gegoten is. In het midden van de tafel worden de speelkaarten in vier rijen van 12 neergelegd. Op deze kaarten staan verschillende ‘eigenschappen’. Ten eerste heeft de kaart een kleur en wapen die symbool staan voor één van de 9 verschillende gebieden in Frankrijk. Vaak bevind zich op de kaart naast een wapen nog een militair (zwaard), religieus(kruis) of politiek (toren) symbool. Soms staan er twee wapens op de kaart. Om de beurt mogen de spelers één of twee kaarten van de buitenkant pakken. Enige voorwaarde is dat je maximaal twee wapens mag pakken en dat de kaarten van dezelfde kleur (en dus van hetzelfde gebied) moeten zijn. Het is een typisch verzamelspel dus het is de bedoeling om aan het eind van het spel de meerderheid te hebben in zoveel mogelijk kleuren of symbolen. De speler die de meeste van een soort heeft mag dat aantal als punten noteren. Bij gelijk spel wordt er door niemand iets verdiend.

Dit lijkt allemaal heel simpel. Om er iets meer jeu aan te geven zijn er fiches in het spel. Aan het begin van het spel krijgen beide spelers 3 eigendomsfiches. Met deze fiches kan je een kaart alvast reserveren, ook al ligt die nu nog niet aan de buitenkant. Een tegenstander kan alleen die kaart pakken als hij een eigendomsfiche van zichzelf uit het spel haalt. Ook liggen er op 8 kaarten gesloten fiches. Als je een kaart met zo’n fiche erop pakt krijg je dit fiche extra. Er kan van alles achter op het fiche staan, een wapen of een symbool of je mag een eigendomsbewijs terug pakken. Die fiches telen aan het eind gewoon mee voor de meerderheid en als extra punten en kunnen dus beslissend zijn voor de overwinning.

… en de waardering

Verzamelingenspellen, je moet er van houden. Het kan een beetje droog overkomen, maar persoonlijk vind ik het wel relaxed kaartjes pakken en ondertussen wel in de gaten houden hoe je er voor staat. Door handig gebruik te maken van je fiches kan je tegenstander soms raar op zijn neus kijken. Zeker niet het slechtste spel in de fun for 2 serie.

Richelieu vind ik met afstand het leukste spel in de Fun for Two serie van Ravensburger. Ik speel het altijd met veel plezier en vind het een spannend spel. Je bent gewoon lekker zelf bezig om punten te verzamelen en je kunt je tegenstander alleen maar indirect pesten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *