Spel aan de Maas: 16 december 2003

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dirk Jan, Pascal, Peter Hein, Shuk-ha, Sten en Willemien

Gespeelde spellen:

Fürsten von Florenz
Amon-Ra
Land Unter

Pascal, Shuk-ha en Sten waren na een poosje afwezigheid weer eens van de partij. Terwijl Pascal aanschoof bij Amon-Ra, gingen Shuk-ha en Sten met Willemien een kijkje nemen in de spellenkast, en kwamen met Fürsten von Florenz terug.

Fürsten von Florenz

Spelers: Shuk-ha, Sten en Willemien

Nadat Willemien en Shuk-ha even in de kast hadden gesnuffeld, kwamen ze tot een besluit om Fürsten te spelen.
Willemien kreeg in de eerste ronde de jongleur bijna cadeau, omdat Sten en Shuk-ha de waarde daarvan nog niet wisten. Daarna werd er flink om de overige jongleurs gestreden en later ook de bouwmeesters. De bonuskaarten en prestigekaarten waren ze alledrie even vergeten en daardoor kwamen deze pas laat in het spel. Willemien behaalde met een bonuskaart en een prestigekaart uiteindelijk een overwinning. Alledrie de vorstendommen waren mooi compact gebouwd en waren voorzien van water en groen.

Uitslag: Willemien 67, Shuk-ha 57, Sten 54
Waardering: Willemien 4½, Sten 4, Shuk-ha 3½

Amon-Ra

Spelers: Bas, Dirk Jan, Pascal en Peter Hein

Peter Hein had een van zijn nieuwe aanwinsten meegenomen, dat geen van allen nog gespeeld had. Peter Hein had al wel eens de regels doorgenomen, die gelukkig niet zo complex zijn. Bas merkte al tijdens de uitleg op dat het weer een echt Kniziaspel was, gegeven de vele keuzemogelijkheden en de ingewikkelde manieren om punten te scoren.
In het Oude Koninkrijk besloot Bas direct voor veel piramiden te gaan. Dit werkte, want hij scoorde er veel punten mee. Peter Hein richtte zich wat meer op het vervullen van zijn bonuskaarten, waarvan hij er al vrij snel een paar had. Dirk Jan geloofde de punten wel en ging voor het grote geld door veel boeren te kopen. Ook Pascal koos voor veel inkomsten. De verschillende strategieën kwamen direct tot uiting in de eerste telronde: Bas en Peter Hein schoten direct naar 15 punten, terwijl Dirk Jan en Pascal op 6 bleven steken. Wel hadden ze nu veel geld, wat ze goed konden gebruiken in het Nieuwe Koninkrijk. Wederom was Dirk Jan grootverdiener. Hij kon het zich permitteren veel uit te geven, al vond hij 45 goudstukken voor een provincie teveel. Die viel voor 28 in handen van Peter Hein, die daarmee zijn toch al krappe financiële positie naar de Filistijnen hielp. Daarmee kon hij de wedloop met Bas niet volhouden, en omdat hij aan het einde over verreweg het minste geld beschikte, passeerde ook Dirk Jan hem op de ranglijst, die in het Nieuwe Koninkrijk een indrukwekkende inhaalrace had gemaakt.
Iedereen had het wel een leuk spel gevonden. Dirk Jan kon eigenlijk niet goed aangeven waarom, maar was toch positief. Bas twijfelde nog even wat hij zou geven, maar zijn winst deed de waardering doorslaan naar een 4.

Uitslag: Bas 46, Dirk Jan 36, Peter Hein 34, Pascal 27
Waardering: Peter Hein 4½, Bas 4, Dirk Jan en Pascal 3½

Land Unter

Spelers: Bas, Dirk Jan, Peter Hein en Willemien

Pascal, Shuk-ha en Sten waren weer naar huis gegaan, maar de anderen waren nog wel in voor een kort spelletje. Bas stelde nog Set voor, maar dat stuitte op protesten van Dirk Jan en Peter Hein. Peter Hein had Land Unter als alternatief. Dirk Jan en Willemien leek het ook wel wat, Bas was net even weg en werd voor een voldongen feit gesteld.
De eerste twee ronden bleek dat er een paar sets met kaarten wel erg moeilijk waren. Bas en Dirk Jan gingen direct al kopje onder, Dirk Jan zelfs twee keer op rij. Peter Hein was de enige die beide ronden positief scoorde en lag straatlengtes voor.
Zijn geluk (of vaardigheid?) keerde echter in de derde en vierde ronde. Nu was hij het die twee keer achter elkaar een boei moest afgeven terwijl hij geen meer had. Dirk Jan had nog een uitstekende derde ronde, maar verzoop ook weer in de vierde. Willemien deed het daarna met hand waar Peter Hein en Dirk Jan eerder veel punten hadden gescoord weer erg goed. Dankzij het feit dat zij een aantal malen de bonus van de laagste waterstand had gescoord, bleek ze aan het eind genoeg punten voor de winst te hebben. 
Bas vond het spel maar zo-zo, terwijl de anderen positiever waren.

Uitslag: Willemien 6, Peter Hein 5, Bas en Dirk Jan 2
Waardering: Dirk Jan en Peter Hein 4, Willemien 3½, Bas 2½