Riverside

Geplaatst door

1-6 spelers (vanaf 10 jaar)
15-25 minuten
Auteur: Åsmund en Eilif Svensson
Uitgever: Geronimo (2022)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 3.5]

Het spel…

Het plaatje op de doos van Riverside zou niet misstaan in een folder van het reisbureau waarin winterse riviercruises worden aangeboden. Niet verrassend staat in Riverside dan ook deze vorm van vakantiepret op speelse wijze centraal.

Riverside is een roll & write spel. Met kartonnen tegels wordt centraal op tafel de route van de cruiseboot neergelegd. De cruiseboot vaart een rondje en langs de route liggen allemaal plaatsjes waar interessante excursies aangeboden worden.  

Alle spelers krijgen verder een briefje met daarop hun cruiseboot. De cruiseboot is vijf verdiepingen groot en iedere verdieping is speciaal ingericht voor een bepaalde groep gasten met dezelfde interesse (die weer aansluiten op de excursies die langs de route van de cruiseboot worden aangeboden). Op dit briefje ga je bijhouden hoeveel gasten er aan boord zijn en welke groepen er op excursie zijn gegaan.

Iedere ronde worden er zes dobbelstenen gegooid: vijf in de kleuren van de gasten/excursies en de speciale noorderlicht-dobbelsteen. De noorderlicht-dobbelsteen wordt meteen apart gelegd en de ander vijf dobbelstenen worden oplopend gesorteerd. Het middelste getal bepaald hoe snel de boot gaat varen en alle dobbelstenen die hoger zijn dan dit getal worden ook apart gelegd (voor deze groepen is het te koud om op vakantie te gaan).

Vervolgens kiezen alle spelers tegelijkertijd een dobbelsteen die bepaalt welke gasten ze aan boord willen nemen. De kleur bepaalt op welke verdieping ze komen en het aantal ogen bepaalt hoeveel gasten opstappen. Je mag ook voor de apart gelegde dobbelstenen kiezen, maar dat zijn dus koukleumen die je over moet halen door ze eerst een dekentje te geven (het aantal dekentjes dat je hebt is natuurlijk begrenst). En daarnaast mag je ook nog de groene dobbelsteen kiezen als bonuspassagiers, maar ook deze passagiers hebben weer een dekentje nodig. Als het je lukt om een hele verdieping van je cruiseschip vol te krijgen, dan levert dat een speciale bonusactie op.

Nadat iedereen veilig aan boord is, is het tijd om de toeristen op excursie te sturen. Schijnbaar heb je maar één tenderboat (zo heet het bootje waarmee gasten vanaf een cruiseschip aan wal worden gebracht) en moet je dus kiezen welke groep toeristen je blij gaat maken. Je kan in principe een afstand van drie varen met je tenderboat, al kan je drie keer in het spel wat extra gas geven om extra ver te varen. Vervolgens bepaal je hoeveel plezier je passagiers hebben gehad door het aantal tickets dat je hebt verkocht (iedere volle rij op je deck is een ticket) te vermenigvuldigen met hoe leuk de excursie was (sommige excursies zijn leuker dan andere). Deze waarde schrijf je op je briefje. Iedere groep kan maximaal drie keer op excursie en je moet er daarbij wel voor zorgen dat de scores iedere keer hoger zijn dan de vorige keren (gasten gaan immers klagen als ze een suffere excursie hebben dan de vorige keer).

Als de cruiseboot aan het eind van de route is, bepaal je de eindwaardering van je gasten door o.a. de waarde van de tickets en de waardering van de excursies bij elkaar op te tellen. De speler met de meeste punten wint.

…en de waardering

Ik ben meerdere keren op een cruise-vakantie geweest en dus spreekt het thema van Riverside me erg aan. Ik moet me een beetje inhouden om niet bij iedere beurt de zin “Get your tenderboat tickets ready to get of board” te zeggen (dat is een zin die heel vaak wordt omgeroepen op dagen dat je met een tenderboat aan wal gaat). Het spel zelf is prima, maar niet heel bijzonder. Het is een lekker vlot spelletje voor (ruim) een kwartiertje luchtig speelplezier. Het grootste manco aan het spel vind ik dat alle spelers iedere beurt exact dezelfde keuze krijgen en dat het vaker dan me lief is voorkomt dat een bepaalde keus duidelijk de beste is en iedereen die vervolgens “kiest”. Op die momenten speelt het spel zichzelf een beetje. Riverside is daardoor te lichte kost voor fanatieke veelspelers, maar voor wat minder fanatieke spelers is het een lekker luchtig spelletje om vast in de vakantiestemming te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *