Paralitis

Geplaatst door

4-8 spelers (vanaf 8 jaar)
30 minuten
Auteur: Ludovic Maublanc
Uitgever: Repos Production (2022)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 2]

Het spel…

Voor het succes van een spel is de thematische setting erg belangrijk. Sommige settings, ik denk aan science fiction, maken voor de één het spel een stuk interessanter, de ander haakt dan per definitie af. Een spel opnieuw uitbrengen met een ander thema kan dus een volledig nieuw publiek aanspreken. Precies dat is er gebeurd met Paralitis, dat eerder (met iets andere regels) verscheen als Cash ‘n’ Guns. De gewelddadige criminelen en schuimrubberen pistolen zijn vervangen door leerlingen van Zweinstein en hun toverstaven.

Afhankelijk van het aantal spelers speel je in teams als de verschillende huizen van Zweinstein. In acht ronden probeert ieder team zoveel mogelijk punten te scoren, bijvoorbeeld door de beste toverdrankmaker te worden, of bij zo veel mogelijk leraren een wit voetje te halen.

Net als met zwerkbal gaat het er hier niet zachtzinnig aan toe. De spelers bestoken elkaar met de Paralitisspreuk om de concurrentie tijdelijk te verlammen en er zelf met de buit vandoor te gaan. De adder onder het gras is dat iedere speler slechts drie echte spreuken tot diens beschikking heeft. In de andere vijf rondes is het vervaarlijke gezwaai met je toverstaf slechts bluf…

Als je bang bent dat iemand met scherp schiet kun je het strijdtoneel voor deze ronde verlaten. Je scoort dan geen punten voor je team, maar loopt ook geen schade op en vermijdt zo strafpunten. De spelers die niet zijn uitgeschakeld of zich hebben teruggetrokken verdelen de kaarten van deze ronde, die ze netjes in de speciaal daarvoor gemaakte gleuf van hun huis schuiven.

Na acht rondes telt ieder team de totale score inclusief eventuele bonus- of strafpunten en het huis met de hoogste score wint.

…en de waardering

Je hoeft geen enorme Harry Potterfan te zijn om plezier te beleven aan Paralitis. De combinatie van snelheid, bluf, spanning en humor maakt van Paralitis een onderhoudend spel. Groot is het leedvermaak om de speler die is uitgestapt omdat er drie toverstokken op hem gericht waren, waarna het allemaal bluf leek. Nog groter de afgunst als bijna iedereen is uitgeschakeld en de een of twee overgebleven spelers een enorme buit incasseren. Die kunnen zich de volgende ronde beter gedeisd houden…

Dit spel is niet bedoeld voor de veelspeler die op zoek is naar diepgang en variatie, maar bij een grote groep gelegenheidsspelers en/of Potterheads komt Paralitis ongetwijfeld vaak op tafel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *