Safari Park Jr.

Geplaatst door

Leeftijd: vanaf 3 jaar
5 minuten
Uitgever: Smart Games (2023)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Jong geleerd, is oud gedaan en dus kan je kinderen niet jong genoeg met spellen kennis laten maken. Een mooie manier om dat te doen is met spellen die heel dicht tegen speelgoed aan liggen waardoor kinderen er uit zichzelf mee gaan spelen. Om vervolgens langzaam de regels toe te voegen waardoor spelen met het spel overgaat in spelen van het het spel. Het puzzelspelletje Safari Park Jr. leent zich bij uitstek voor deze strategie.

Het bord van Safari Park Jr. is de driedimensionale plattegrond van een safari-park waar het spel zich afspeelt. In dit park leven twee giraffen, een olifant en een leeuw. Deze speelstukken staan allemaal op speciale houdertjes waarvan de onderkanten verschillende vormen hebben. Zo heeft de olifant een ronde onderkant en de leeuw een stervormige onderkant. In de hoeken van het bord vind je deze vormen terug en dit zijn dan ook de plekken waar je deze beesten op het bord kan zetten.

De dieren kunnen vervolgens via een paadje over het bord worden verplaatst. Maar daar komen ze wel hindernissen bij tegen. Zo is de olifant te groot om tussen de bosjes door te passen en zijn de giraffen te lang om onder de regenboog door te lopen. Gelukkig kunnen ze een omweg maken via het meertje dat in het midden van het bord ligt. De leeuw kan hier dan juist weer niet komen (hij kan bocht niet maken en kan dus alleen maar rondjes langs de buitenkant van het bord lopen).

Kleintjes kunnen heerlijk met dit spelmateriaal spelen. Ze kunnen ontdekken hoe je de dieren op het bord zet en ze er weer van af haalt (denk aan een vormenstoof) en daarna kunnen ze de dieren lekker rond laten glijden over het bord en daar hun eigen verhalen bij verzinnen.

Maar dit is een spellenblog en geen speelgoedblog., dus laten we naar het spel gaan kijken wat in dit prachtige speelgoed verstopt zit. In de doos zit een dikke stapel kaartjes met daarop één of meerdere dieren en een onderdeel van het speelbord (de regenboog, de bomen, de rotsen, etc.). Het is de bedoeling dat de kinderen de dieren zo op het bord zetten als nodig is om het plaatje na te maken. En daarbij is dus de uitdaging dat je de dieren in de goede volgorde moet verplaatsen en dat je bij het verplaatsen rekening moet houden met de hindernissen.

…en de waardering

Safari Park Jr. is echt een top puzzelspelletje voor hele jonge kinderen. Het spel ziet er heel mooi uit en is gemaakt van lekker stevig materiaal. Kinderen zullen er daardoor uit zichzelf mee gaan spelen en daarbij spelenderwijs ontdekken hoe ze de verschillende dieren op het bord krijgen en ze daar verplaatsen. En als ze dat doorhebben, dan kan je de opdrachten introduceren. De opdrachten zijn er in verschillende moeilijkheidsgraden, waardoor het spelletje een hele tijd uitdagend blijft. En als ze even uitgepuzzeld zijn, kan er met hetzelfde gemak gewoon even lekker ontspannen gespeeld worden met het materiaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *