Caldera Park

Geplaatst door

2-4 spelers (vanaf 10 jaar)
30-45 minuten
Auteur: Wolfgang Kramer en Michael Kiesling
Uitgever: Keep Exploring Games (2023)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Reiner Knizia heeft de welverdiende reputatie dat hij ideeën uit oudere spellen telkens weer op andere manieren verwerkt in nieuwere spellen. Dat levert vaak nog verrassend frisse spellen op. Hetzelfde geldt voor twee andere succesvolle en legendarische spelauteurs: Wolfgang Kramer en Michael Kiesling. Ze deden dat al eerder met de actiepunten uit Tikal, in Caldera Park vinden we het puzzelen met tegeltjes uit Savannah Park terug.

Het basisidee van Caldera Park is hetzelfde als Savannah Park. Iedere speler heeft een eigen bord en een identieke set tegels met daarop verschillende dieren en soms een drinkplaats. Die moet je zo slim mogelijk op je bord plaatsen om zo groot mogelijke kuddes/roedels/zwermen te maken voor de meeste punten. Hoe je dat voor elkaar krijgt werkt in Caldera Park wel iets anders. Je bord is in het begin leeg, en de dierentegels komen er een voor een op. Om beurten kiest een speler een combinatie van dier en terreinsoort, bijvoorbeeld ‘wolven naast een geiser’, of ‘bizons op de prairie’. Iedere terreinsoort kan een keer per ronde gekozen worden, maar sommige tegels combineren verschillende terreinsoorten, zoals bijvoorbeeld een prairieveld naast een geiser.

Als alle terreinsoorten gekozen zijn start een nieuwe ronde en liggen alle keuzes weer open. Bij elke nieuwe ronde legt iedereen ook een weertegel aan, die beperkingen legt op welke dieren aangrenzend kunnen leven. Het spel eindigt als alle dierentegels op het bord liggen. Behalve punten voor de dieren scoor je ook voor het volledig vullen van de verschillende terreinsoorten. De speler met de meeste punten wint.

…en de waardering

Ik vond Savannah Park een leuk spel, maar vroeg me lang af of een heel vergelijkbaar spel wel wat toe zou voegen. Inmiddels heb ik Caldera Park al regelmatig gespeeld en kan ik dat alleen maar bevestigen. Ondanks hetzelfde idee spelen beide spellen erg verschillend. Savannah Park is een echte puzzelaar, waar je zorgvuldig moet plannen waar welke tegel komt, en welke vakken je eerst vrij moet maken.

Caldera Park is veel tactischer. Zo mag je een dier of terrein kiezen die jij niet beschikbaar hebt, en vervolgens heb je vrije keuze wat je plaatst. Je moet dus ook meer op je tegenstanders letten: als zij geen wolventegels hebben, moet je goed nadenken of je wel een wolf wilt kiezen en zo ja, waar. Het puzzelaspect is nog steeds duidelijk aanwezig, maar het tactische element geeft Caldera Park een eigen karakter dat niet alleen fans van Savannah Park aan zal spreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *